Kako zadržati preplanuli ten što dulje? Evo nekoliko trikova

sunčanje, ulje za sunčanje, koža
Pržili ste se na suncu unatoč upozorenjima da je duži boravak na suncu vrlo opasan za vaše zdravlje, no vratili ste se s predivnom bojom kože. Ako želite što dulje zadržati tu divnu boju, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Napravite piling cijelog tijela

Prvi je korak da nakon dugog izležavanja na suncu i dolaska do zadovoljavajuće boje obavezno koristite neku od krema nakon sunčanja. Potom napravite piling cijelog tijela kako biste se riješili mrtvih stanica kože. Koža se noću obnavlja osam puta brže i intenzivnije nego danju. Najbolje je vrijeme za regeneraciju kože između ponoći i 6 sati ujutro.

Unosite veće količine tekućine

Preplanula boja tena površinska je pigmentacija kože koja se svakodnevno ljušti. Suha koža više se ljušti, a to znači da se uklanjaju mrtve stanice kože. Zato je potrebno kožu održavati unosom većih količina tekućine. Kako biste sačuvali svoj preplanuli ten, potrebna je intenzivna hidratacija. Svakodnevno treba u organizam unijeti 1 do 2 litre vode. Koža neće biti ''žedna'' i neće brzo izblijediti. Jedan od vaših saveznika za ljepšu kožu je zeleni čaj. Sadrži antioksidanse koji pružaju zaštitu vašoj koži.

Spas je u voću i povrću

Vaš jelovnik bi trebao biti pun voća i povrća. Ono sadrži karotenoide koji pridonose zdravoj boji kože, pa osim što se koriste za pripremu kože za sunce, dobri su saveznici za čuvanja ljetne boje. Na vašem jelovniku tako bi se trebale naći namirnice narančaste boje poput mrkve, marelice, dinje, breskve te zeleno povrće i to špinat, kelj i kupus. Za očuvanje zlatnog tena nemojte zaboraviti na konzumaciju rajčice, paprike i lubenice.

Vaš najbolji prijatelj je vitamin E

Vitamin E antioksidativno djeluje na sve tipove kože, a pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastajanje bora i održava kožu dulje vremena glatkom. Glavni izvori vitamina E su biljna ulja, jaja, sjemenke i orašasti plodovi. Vitamin E nalazi se u bademima i sjemenkama suncokreta te u maslinovu ulju.

Pravila kod tuširanja

Hladan tuš vaš je saveznik u očuvanju preplanulog tena. Uobičajene gelove za tuširanje zamijenite hidratizirajućim uljem za tuširanje i vaša će vam koža biti zahvalna. Nakon tuširanje ne trljajte se ručnikom. Kožu obvezno namažite hidratantnim mlijekom ili kremom. Koristite ulja koja sadrže beta-karoten i druge tvari koje se u tijelu mogu pretvoriti u vitamin A.

Vecernji.hr