Kako tražiti posao u doba krize?

karijera, zanimljivosti, posao, posao, kriza, posao, diskriminacija žena, nezaposlenost, pušenje, posao, posao, karijera, ponašanje, facwbook, chat, posao, karijera, posao, odmor, posao, zavod za zapošljavanje, posao, nezaposlenost, posao, poslodavac, karijera, društvene mreže, ponedjeljak, posao, jet lag, zaposlenje, posao, karijera, navike, godine, vrijeme, jesen, stres, radno mjesto, žene, stres, posao, stres, Uzroci, internet, psihoza, Facebook socijalna mreža, posao, šefovi, navike, društvene mreže, stres, zdravlje, sreća, posao, stres, nova tehnologija, tehnologija, starenje, društvene mreže, mržnja, Facebook fenomen, Facebook, faceboook, facebook status, svg datoteke, računala, cyber kriminalci , posao, natječaj za posao, posao, psihološki pritisak, posao, sreća, Facebook, hakirana stranica, hakiranje, posao, otkaz

U vrijeme ekonomske krize kojoj se još niti iz daleka ne nazire kraj, tvrtke svakodnevno propadaju, ljudi ostaju bez posla, a pronalazak novog posla ravan je dobitku na lutriji. Malobrojne hrvatske tvrtke koje i dobro posluju, s oprezom se upuštaju u zapošljavanje novih kadrova, jer nikad se ne zna što im donosi sutra.

Kao što su i mnogi od vas iskusili ili barem znate iz primjera vaših bližnjih, s trenutkom gubitka posla život ne staje, kredite i režije dalje treba plaćati, djecu treba nahraniti, obući, školovati i između ostalog naći novi posao. Na žalost, situacija je trenutno takva da je nemoguće birati posao koji ćete raditi. U biti sretni ste ako i nađete bilo kakav posao, koji će vam donijeti koliko toliko redovitu mjesečnu plaću.

Potraga za poslom može biti itekako mukotrpan posao, pa čak se i činiti uzaludan. Naše je mišljenje, da se će vam se trud sigurno isplatiti. Zbog toga smo za vas pripremili nekoliko praktičnih savjeta, gdje i kako tražiti posao. Najvažnije od svega je da shvatite da nije vrijeme za izbirljivost. Velike su šanse da ćete morati prihvatiti posao koji ne odgovara vašim kvalifikacijama, stručnoj spremi ili bilo kojim drugim očekivanjima ili da je kilometrima udaljen od vašeg mjesta stanovanja. Zapamtite, najveće bogatstvo danas je imati plaćen posao.

Nije vrijeme za izbirljivost

Tražite poslove za kojima je uvijek velika potražnja. Primjerice, bez obzira na ekonomsku krizu javne ustanove trebaju pomoćnu radnu snagu – kao što su bolnice, starački domovi, škole... Ne trebate imati neko medicinsko zanimanje ili biti profesor kako biste dobili posao. Postoje određeni administrativni poslovi koje je potrebno obavljati.

Dolazi i vrijeme sezonski poslova u poljoprivredi i turizmu. Traže se brojna radna snaga za radove u poljoprivredi, zatim konobari, spremačice, recepcionari, domari, pomoćno osoblje u kuhinji i tako dalje. To će vam možda preko ljeta biti jedina šansa za posao, pa ako nije problem da otputujete na turističke destinacije i tamo provedete ljetne mjesece, dobro razmislite o toj mogućnosti. Velike su šanse da ćete na tim poslovima zaraditi više u dva ili tri mjeseca, nego da radite neki drugi posao šest mjeseci.

Internet, novine i prijatelji

Zavod za zapošljavanje nije jedino mjesto gdje se traže i nude poslovi. Postoje i sve popularnije agencije koje umjesto vas traže privremene i sezonske radnike. Također, tu je i Internet i internetski portali koji su specijalizirani za pronalazak ponude i potražnje na tržištu rada. No, nemojte se niti tu zaustaviti. Napišite životopise i molbe za posao i pošaljite ih e-mailom svim tvrtkama u kojima biste voljeli raditi. Neka vas imaju u bazi podataka. Nikad se ne zna kada će im zatrebati djelatnik vaših kvalifikacija.

Kontaktirajte telefonski tvrtke kojima ste poslali molbu ili životopis ili još bolje, osobno posjetite tvrtku. Ukoliko ostavite dobar dojam, veće su šanse da će vas pozvati na razgovor. Mnogi poslovi svode se na rad na računalima, te ih vrlo lako možete obavljati i od kuće. Pokušajte pronaći tvrtke koje funkcioniraju na taj način, a ne zahtijevaju neke posebne vještine.

Redovito pratite tjedne lokalne novine i internetske portale, jer lokalne tvrtke najčešće potrebu za radnicima objavljuju u medijima lokalnog karaktera. Nemojte propustiti niti dnevna izdanja nacionalnih novina. Čak ih ne morate kupovati, sve što trebate je sjesti na pola sata u kvartovski kafić, naručiti dva decilitra mineralne (ili kavu, ipak bez posla ste) i prelistati sve novine. Razglasite prijateljima, rodbini i čim većem krugu poznanika da tražite posao, možda upravo netko od njih ima neku informaciju o otvorenom radnom mjestu, te vas čak može preporučiti, što je u današnje vrijeme zlata vrijedno.

Kao što smo i spomenuli, nije vrijeme za izbirljivost. Dakle, tražite svugdje pa i na onim mjestima i tvrtkama na kojima nikada ne biste tražili. Zaboravite na posao iz snova i visoku plaću. U biti, spustite svoje kriterije. Nitko ne kaže da morate zauvijek ostati na tom poslu. S druge strane, iako je ekonomska kriza, još uvijek određenih zanimanja manjka, pa je možda vrijeme da dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju.

„Ispolirajte“ svoju molbu za posao i životopis, napišite ga računalu i sprintajte na čistom bijelom papiru. Ukoliko ne znate kako napisati svoj životopis, pronađite savjete na Internetu. U „moru“ nezaposlenih, vrlo je važno da vaša molba iskoči iz svih ostalih, da bude formalna, ali opet osobna.  Poslodavca zanima vaše radno iskustvo i vještine, a ne koliko ste dugo udati (oženjeni), koliko imate djece i slične osobne stvari. O tome ćete moći razgovarati i kasnije. Životopis je gledalo vas samih, ukoliko je nepismen, loše sročen i neuredan, odaje dojam nemara, nezainteresiranosti i nepismenosti.

U molbi za posao napišite zbog čega mislite da ste upravo vi za taj posao. Napišite svojim riječima, ali na taj način da reflektira vaše znanje i zanimanje o toj tvrtki. Previše standardizirane šprance koje možete pronaći na Internetu i koje upotrebljava većina, više ne prolaze. Dakle, traženje posla u današnje vrijeme može se nazvati spojem vještine, snalažljivosti i sreće. Važno je da te vještine dovedete do savršenstva i ne odustajete.

zena.hr