Kako skuhati jaja, a da ne popucaju i drugi korisni savjeti

jaja, Uskrs, farbanje, pisanica, uskrsna jaja, bojanje jaja, prirodne boje, Uskrs, jaja
...ali ako se dogodi neželjeno pucanje prilikom kuhanja, nećemo moći napraviti uskrsne pisanice kakve smo željeli.

Kako to spriječiti?  Tportal.hr donosi nekoliko korisnih savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Prije svega, bitno je da voda ne vrije prejako te da jaja imaju dovoljno mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim puste da se kuhaju nekoliko minuta te isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi savjet jest da istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite oboje.

Iako su danas vrlo popularna bijela jaja, na kojima boje uvijek ljepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska puno tanja pa mogu brže puknuti prilikom kuhanja.

Ako usprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte očajavati: možete ih iskoristiti npr. za francusku salatu ili ih, primjerice, poslužite uz uskrsni doručak.

Odabrati savršena jaja za pisanice nije lako, a iako je potražnja za onima domaćima itekako velika, koja su od njih domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjka koji se kod domaćih jaja jače žuti.

Prilikom izrade pisanica važno je voditi računa o tome koje boje koristimo. Određena azo-bojila, poput crvene i žute, zabranjena su u hrani za djecu do tri godine pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, sokom cikle i sl. Ako jaja ne pojedete za Uskrs, pisanice nemojte predugo čuvati jer se akumuliraju bakterije koje mogu itekako pokvariti blagdane, navodi Tportal.hr.
Kako znati jesu li jaja svježa

Sumnjate li u kvalitetu jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa promatrajte hoće li potonuti jer pokvareno jaje ostaje plutati.

Jaje možete uzeti u ruku i držati ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo biti svježe i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno svježe.

Kad razbijete jaje, ako je žumanjak ostao cijeli i ako je čvrst, znači da je jaje svježe, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.