Kako se riješiti žutih mrlja na bijeloj majici

mrlje, pranje
Znoj je neizbježan, posebice ljeti i stručnjaci stalno napominju da zbog vrućina moramo piti dovoljno tekućine kako bismo nadoknadili izgubljeno i ne bismo dehidrirali, uza sve to mnoge muče neugledne mrlje na odjeći.

Ova tema i nije posebno ugodna, ali gotovo svi imaju ovaj problem za vrijeme ljeta pa ne čudi da dermatolozi i stilisti uvijek traže novo rješenje. Jedno od najjednostavnijih rješenja, koje ujedno može i spriječiti pojavljivanje žutih mrlja jest da provjerite sastojke na bočici dezodoransa koji koristite. Naime, časopis Racked piše kako je nepoželjni sastojak aluminij krivac i za žute mrlje. Nalazi se u mnogim dezodoransima, a žutilo se stvara kemijskom reakcijom sa znojem i tkaninom što na kraju dovodi do promjene boje na mjestu znojenja.

Dakle, prvi je način da ustanovite ima li zaštita od znoja aluminij pa probate s nekim prirodnijim sredstvom. Osim toga, baš kao i antiperspiranti, aluminij je na popisu nepoželjnih sastojaka za čovjekovo zdravlje pa usput radite nešto korisno za sebe.

Kako oprati mrlje s majice

Postoje kupovna sredstva specijalno za uklanjanje mrlja, ali ponekad su žute mrlje duboko u tkanini pa je potrebno malo više upornosti. Jedan od načina je da probate boraksom. To je prirodni mineral koji nema štetan utjecaj na okoliš. Može pomoći i soda bikarbona. Pomiješajte je s vodom, napravite pastu, utrljajte i pustite da djeluje do sat vremena pa operite kao i inače. Bijeli ocat također može pomoći. Ostavite mrlju natopljenu oko 15 minuta, isperite u mlakoj vodi pa ubacite u perilicu rublja na završno pranje. Možete napraviti i kombinaciju ova dva sastojka. Nakon što ste namočili mrlju octom stavite smjesu od malo vode i sode bikarbone stavite na tkaninu. Nakon što se zapjeni, iščetkajte pa isperite.

Za najtvrdokornije mrlje koristite izbjeljivač, ali neka majica odstoji nekoliko sati ili čak preko noći. Na uputama pakiranja pročitajte omjer vode i izbjeljivača kako se tkanina ne bi oštetila.

Bez obzira na to operete li majicu na kraju na ruke ili u perilici, nije preporučljivo sušiti ih direktno na suncu jer ono utječe na bjelinu, a žute mrlje mogu se još jače vidjeti.

tportal.hr