Kako se oduprijeti trikovima kojima se služe trgovci da nas navedu na peglanje kartica

trikovi, namirnice, shoping, shoping, kreditne kartice, navlakuša, Orašje, shoping, Mostar, Black Friday, poskupljenje, BIH, BIH, shoping, cijene, BIH
Na koncu shvatite da vam dosta onoga što ste nakupovali uopće ne treba, da ste nepotrebno opteretili kućni budžet, možda ušli i u nedopušteni minus na računu, ali... što je, tu je.
Naravno, niste jedini kupac kojeg su trgovci navukli na nepotrebno trošenje. Novinari portala Businessinsider Alison Griswold i Gus Lubin analizirali su trikove kojima se prodavaonice služe kako biste kupili mnogo više nego što ste planirali. Proučite ih i pokušajte im odoljeti, ako uspijete prevariti vlastitu potrošačku strast.

Najvažnije je u dnu dućana

Supermarketi, prodavaonice odjeće i šoping-centri projektirani su tako da u njima potrošite što više novca. Ako želite biti pobjednik u toj igri, morate bolje naučiti kako trgovci razmišljaju. Golemi panoi s natpisom "rasprodaja" privlače kupce da uđu u trgovine i vjerojatno kupe mnogo toga što uopće nije na rasprodaji.
Na ulazu vas čeka košarica. Taj je "izum" osmišljen kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća kako bi kupce naveo da lakše obave veću kupnju.

U supermarketima su odjeli s cvijećem i svježe pečenim namirnicama postavljeni u blizini ulaznih vrata tako da se s njima susretnete dok je vaša košarica prazna, a raspoloženje na visini. Cvijeće i pekarski proizvodi nude se i ispred dućana, gdje možete sjesti jer njihov privlačan miris aktivira žlijezde slinovnice i vjerojatno je da će se kod kupaca aktivirati impuls za kupnjom.


Supermarketi nastoje sakriti najvažnije potrepštine, poput mlijeka, na neki stražnji zid u dubini dućana kako bi vas prisilili da prođete kroz cijeli dućan da dođete do njih.

Nakon što kupac započne šetnju kroz utvrđeni labirint prolaza u trgovini obično od njih ne odstupa.
Većina trgovina usmjerava kupce u smjeru zdesna nalijevo, što je vjerojatno uvjetovano činjenicom da se u Americi vozi desnom stranom pa je vjerojatnije da će pažnja kupaca biti više usmjerena na desnu stranu i da će lakše posezati za proizvodima na desnoj strani.

Sve trgovine nastoje da se kupci usredotoče na proizvode koji su složeni u visini očiju. A osobito omiljeni proizvodi obično su složeni na krajevima prolaza.

U visini dječjih očiju

Istim pravilom služe se i kada slažu određene proizvode u visini dječjih očiju. To su obično igračke, slatke žitarice, slatkiši i druge stvari koje će djetetu zapeti za oko i potom će tražiti od roditelja da im ih kupe.

Stalci s uzorcima i različiti reklamni panoi imaju zadatak da vas zaustave i privuku vam pažnju na nove proizvode.
Trgovci znaju i da dodirivanje predmeta bitno povećava šansu za kupnju, pa vam i to omogućuju.
I boje imaju velik utjecaj na kupce. Ljude osobito privlače u dućan tople nijanse crvene, narančaste i žute boje, a kada ste već ušli, onda vas boje poput plave i zelene potiču da više trošite.
Slušate i glazbu! Istraživanja pokazuju da lagana glazba u dućanu opušta ljude i potiče ih da više troše, dok glasna potiče da brže prođete kroz dućan i ne utječe na povećanu prodaju. Zanimljivo je da ozbiljna glazba potiče na kupnju skupljih proizvoda.

I veličina prodavaonice utječe na potrošnju. U stiješnjenim trgovinama u kojima se zadržava puno ljudi, kupci provode manje vremena i manje troše, uglavnom planirano i impulzivno i osjećaju se manje ugodno.
Trgovine ne samo da vas zavode prodajom, nego koriste i činjenicu da imate ograničeno vrijeme i nastoje vam pojačati potrebu za brzim donošenjem odluke o kupnji.

Najprofitabilniji dio trgovine je izlazni dio, odnosno naplatna linija. Na njoj su obično poslagani proizvodi poput bombona, čokoladica, žvakalica, časopisa jer trgovci vjeruju da će kupci još nešto odabrati dok čekaju.
I konačno, tu je i sveprisutna "kartica vjernosti" kojom vam trgovci skupljanjem nagradnih bodova ili povremenim popustima u povodu blagdana ili rođendana zahvaljuju za lojalnost i povjerene osobne podatke, ali i potiču na novo trošenje.

slobodna dalmacija