Kako se nositi s teškim ljudima?

Nažalost, ljude "teškog" karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama na poslu ili šefovima.

1. Budite smireni

Razgovori s "teškim" ljudima često su na rubu konflikta, a svađom nećete ništa postići. Smirena i asertivna osobadjeluje kao da drži kontrolu i lakše će pridobiti poštovanje. Odnosite se s poštovanjem čak i ako osjećate da ste na rubu. Postavite granice i nemojte osjećati potrebu da morate reagirati na provokacije druge osobe. Budite svjesni onoga što je pod vašom kontrolom, a agresivno ponašanje ne morate prihvatiti.

2. Postanite promatrač

Pokušajte doznati razloge zašto se određena osoba ponaša na ovaj ili onaj način. Postavite se na njihovo mjesto i doznajte jeste li je vi nekako povrijedili. Objektivno gledanje omogućit će vam da razmišljate racionalnije.

3. Naučite govoriti njihov jezik

Nakon što ste proučili i shvatili namjere određene osobe, prilagodite svoj način komunikacije njihovom pogledu na svijet.

4. Pronađite potporu

Ne možete li nikako izbjegavati određenu osobu (na poslu ili u obitelji), razgovarajte s drugim kolegama, prijateljima ili članovima obitelji i pitajte ih kako se oni odnose prema situaciji. Svaka osoba ima drugačiji kut gledanja i ima drugačije rješenje.

5. Neutralni razgovori

Izbjegavajte rasprave i razgovore o teškim i kompliciranim temama. Inzistira li osoba na temi za koju znate da će dovesti do konflikta, promijenite temu ili držite neutralan stav.

6. Ignorirajte

Često osoba s teškim karakterom započinje negativnu raspravu kako bi izazvala reakciju. Kada reagirate, dajete joj ono što ona traži. Ponekad je bolje ignorirati.

Izvor: She.hr