Kako se konstruktivno svađati?

razvod - svađa
No, postoji pravi način na koji bi to trebala napraviti, jer najlakše je derati se i koristiti niskim udarcima.

1. Jasno reci kako se osjećaš

Izbjegavaj izjave poput "ti si me uznemirio/la", već odaberi nešto poput "uzrujana sam zbog..." Tako nešto osigurava prostor za raspravu, a ne prisiljava drugu osobu da se brani.

2. Razgovaraj o ponašanju, a ne o osobi

Čim počneš označavati osobu određenim epitetima, ona će to (očito) shvatiti osobno i veća je vjerojatnost da će reagirati na eksplozivni način. Upućivanjem na nečije ponašanje ("mislim da nije u redu ostavljati stan tako neuredan", umjesto "ti si toliko lijen/na"), više je vjerojatno da će doći do racionalnog razgovora. Ponovno, sve je u izbjegavanju tjeranja nekoga da se brani, jer se osjeća napadnutim. U takvim situacijama ljudi često reagiraju vrlo iracionalno.

3. Slušaj

U svađama, uvijek treba dobro poslušati i što druga strana ima za reći. Shvaćamo da si ljuta i povrijeđena, no svaka priča ima dvije strane. Ako ti je u interesu da problem bude riješen, obrati pozornost na onu drugu osobu i njezino viđenje događaja. Također, kada sljedeći put dođe tvoj red za pričanje, veća je vjerojatnost da će te on/ona poslušati i da će svađa biti riješena.

4. Rezultat

Moraš jasno znati što želiš da se dogodi kao posljedica tog razgovora. Mnogi od nas se boje reći što žele, no to je ključ za produktivni razgovor. Nemoj pretpostavljati da će ti druga strana čitati misli, jer se tako problem neće riješiti, već samo može doći do puno veće svađe.

Index.hr