FOTO  Kako se igraju? Socijalizirani i stabilni psi sami se dogovore

Psi se kao i mnoge druge životinje obožavaju igrati, koristeći pritom ponašanje poput žestokog grizenja, naskakivanja i međusobnog udaranja tijelima.

Promatračima sa strane igra ponekad izgleda grubo, ali istraživanja načina na koji se životinje igraju i pritom komuniciraju pokazala su da sudionici tijekom igre vrlo pažljivo 'pregovaraju', pazeći pritom na važna pravila da igra ne preraste u sukob. 

Poziv na igru

Ponašanje kojim jedan pas drugog poziva na igru jest specifičan naklon, spuštanjem prednjeg dijela tijela prema tlu, stražnjice visoko podignute u zrak uz veselo mahanje repom i opušteni izraz lica. Takav naklon se koristi isključivo kod igre i uvijek izgleda isto, odašiljući pritom jasnu poruku - "igraj se sa mnom" ili "još uvijek se želim igrati".

Ponekad je naklon i signal stresa odnosno odstupanja - davanje drugom psu do znanja da je pregrub. Tada je težište tijela pomaknuto unazad, rep je povijen prema dolje poput kifle, uši su okrenute unazad i usta zatvorena. Međusobno povjerenje i komunikacija bitni su za funkcioniranje unutar društvene grupe.

Međusobno povjerenje

Čak i onda kada jedan od pasa poprati poziv na igru naizgled agresivnom gestom poput kešenja zuba, režanja ili grizenja, suigrač samo ponekad uzmakne, što sugerira na to da ima povjerenja u poruku koju suparnik prenosi naklonom.

Međusobno povjerenje i komunikacija bitni su za funkcioniranje unutar društvene grupe. Životinje uzimaju u obzir sposobnosti svojih suigrača te sudjeluju u izmjenjivanju uloga kako bi kreirali i održavali jednakost.

Primjerice pas neće ugristi drugog psa svom snagom kako bi održao 'fair-play' i povećao šansu za nastavak igre. Pas višeg statusa leći će na leđa kako bi omogućio psu nižeg statusa da "pobjedi". Da je u pitanju ozbiljna i stvarna agresija, pas višeg statusa nikada ne bi izveo takav potez. Na taj način svaki član grupe može se igrati s bilo kojim drugim članom gradeći pritom međusoban odnos.

Pseća isprika

Čak i onda kada se svi sudionici trude igrati prema pravilima, stvari ponekad izmaknu kontroli. Kada se životinja nedolično ponaša ili nehotice ozlijedi suigrača slijedi isprika, baš kao i kod nas ljudi. Nakon intenzivnijeg ugriza slijedi naklon koji odašilje poruku koja znači otprilike: "oprosti što sam te prejako ugrizao, još uvijek se želim igrati, molim te ne odlazi, pazit ću sljedeći puta".

U velikoj većini slučajeva prijatelj u igri prašta grube poteze i nastavlja igru jer razumijevanje i tolerancija normalan su dio igre i svakodnevnog života u zajednici. Igra je izuzetno važan dio socijalizacije.

Psi koji nisu adekvatno socijalizirani, prerano su odvojeni od majke i legla ili im je iz bilo kojeg razloga u kritičnom periodu socijalizacije igra bila uskraćena, nemaju dobro razvijene komunikacijske vještine i ne znaju poštovati pravila igre.

Baš kao i međusobna igra sa psima, i igra sa ljudima je jako važna za psa. Igra djeluje kao odličan mentalni stimulans. Igru možete koristiti prilikom učenja dolaženja na poziv, donošenja i nošenja stvari te mnogih drugih naredbi. Nikada nemojte kažnjavati psa ako u nečemu pogriješi jer bi se moglo dogoditi da se pas više s vama ne želi igrati. Nastojte da igra bude zabavna i kroz nju nagrađujte psa - igra je izuzetno bitna prilikom učenja.

NAPOMENA: Ne postoji dominantan ili submisivan pas, postoji samo dominantno i submisivno ponašanje koje ovisi o pojedincu, trenutku, okolini i resursima. Status i dominantno/submisivno ponašanje su tri različite stvari.

Izvor: 24sata.hr, Foto: Hercegovina.info