Kako pravilno očistiti ploču od štednjaka

šporet, štednjak, čišćenje
Ako ste možda nedavno nabavili novi štednjak, važno je znati kako ga pravilno očistiti.

Uz puno drugih kvaliteta koje imaju ovakvi štednjaci većinu domaćica oduševit će to što se vrlo jednostavno čiste, neusporedivo lakše od onih starih ili plinskih. Bit će vam potrebno svega nekoliko minuta.

Da bi štednjak održavali čistim, svaki dan ga nakon upotrebe jednostavno prebrišite vodom i spužvicom, a jednom tjedno ga detaljno izribajte i to na sljedeći način.

Od materijala će vam biti potrebna topla voda, spužvica, sredstvo za čišćenje ovakvih štednjaka, papirnati ubrusi, pamučna krpica i, po potrebi, žica za ribanje.

Za početak umočite spužvicu u toplu vodu s deterdžentom pa pokupite sve nakupljene prljavštine i masnoće. Prije nego što krenete s čišćenjem, provjerite je li ploča u potpunosti hladna, a zatim je detaljno prebrišite spužvicom i nježno trljajte.

Nakon toga, prebrišite ploču tako da je u potpunosti osušite, da na njoj ne bude niti kapi vode.

Kad ste osušili ploču, vrijeme je da nanesete sredstvo za čišćenje i lagano kružnim pokretima izribate sve nakupljene prljavštine. Ako su se stvorile tvrdokorne mrlje koje ne možete ukloniti spužvicom, iskoristite žicu za ribanje.

Nakon ribanja uklonite tragove sredstva za čišćenje papirnatim ubrusima i to kružnim pokretima, kao da nanosite vosak za poliranje. Nakon toga vaše čišćenje je gotovo, a štednjak bi trebao blistati.

Izvor: haber.ba