Kako čistiti kestene?

kestenje, priprema, kesten, kestenje, kesten, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, kesten, čišćenje, kestenje, kesten, kesten, kestenje, kestenje, recepti

Njegova primjena nije samo rezervirana za pripremu vrhunskih jela, kesten mnogi koriste kako bi izliječili brojne tegobe. Dokazano je da kesten pomaže probavnih tegoba, ublažavanju bronhitisa te astme.

Tradicija uživanja u kestenu postoji još iz vremena prethistorije, a iako se na počecima konzumirao samo u Kini i Japanu, s vremenom se proširio i na područje Europe. Kesten ima plod crvenkaste boje i pripada skupini orašastih plodova, a za razliku od ostalih jedini sadrži vitamin C te ima najmanju količinu masnoće.

Kesteni su na neki način postali zaštitni znak jeseni kada mnogi uživaju u raznim kolačima koji se rade od ove ukusne i zdrave namirnice. Kako je teško zamisliti cijelo jedno godišnje doba bez kestena, dobro je znati na koje ih sve načine možete spremiti i za koja jela.

Prije pripreme bilo kojeg jela potrebno je znati kako najbolje očistiti kesten. Na ravnoj strani treba zarezati nožem u obliku križa. Treba pripaziti da tvrđa ljuska bude do kraja prerezana. Nakon što ste ih zarezali na pravi način, kestene treba staviti u posudu i preliti hladnom vodom.Stavite ih zajedno s vodom u vatru i ostavite sve dok vode na zavrije. Maknete ih s vatre te vadite jednog po jednog i skidate tvrdu ljusku koja se nalazi oko jezgre.

Kestene možete kuhati, ali i peći. Sve ovisi o tome kakav okus više volite, a odlučite li se za pečenu varijantu, na svakom od kestena zarežite koricu i stavite ih da se peku u pećnici ili na tavi. Želite li što lakše oguliti kožu, pečene kestene ostavite trideset minuta u hladnoj vodi.

Kada ste napokon očistili kesten možete ga upotrijebiti za pripremu raznih jela. Kako bi vam bilo lakše kesten možete i samljeti te upotrijebiti za pripremu slasnih rolada ili kocki od kestena.

Izvor: savjetnica.com