Kako brzo očistiti najprljavija mjesta u kuhinji

kuhinja, čišćenje
...čistiti kad-tad nam počnu smetati da se jednostavno moramo primiti posla. Čišćenje kuhinje može trajati satima ako želimo nekoliko puta godišnje napraviti sve što treba pa je svaki trik za brže obavljen posao dobro došao
Svakodnevni užurbani ritam ne ostavlja nam previše vremena da bismo primjerice nakon svakog kuhanja detaljnije čistili pa je zgodno s vremena na vrijeme zasukati rukave i oprati sve one dijelove kuhinje koji su zapušteni.

Štednjak

Maknite plamenike i ako su jako prljavi, složite pastu od malo soli, sode bikarbone i vode pa nanesite i pustite da odstoji kratko prije ribanja. Kada maknete poklopce plamenika, ostat će male udubine u kojima se također nakuplja prljavština, baš kao i oko gumba za paljenje i regulaciju jačine vatre. Te ćete dijelove najbolje očistiti štapićima za čišćenje uha. Umočite ih u ocat i prebrišite unutrašnjost ispod poklopca plamenika, ali i oko gumba za paljenje vatre.

Gornji ormarići

Kod kuhanja i stvaranja pare gornji se ormarići prljaju više od onih dolje, posebno njihovo dno. Ako se malo sagnete i bolje pogledate, vidjet ćete prljavštinu, posebno u blizini štednjaka. Sitne nakupine masnoće najbolje ćete rastopiti octom i spužvicom koja ima grubu površinu. Poslije sve prebrišite vlažnom krpom.

Fuge na pločicama

Kod čišćenja pločica nema druge nego dobro stisnuti i ribati, posebno kod štednjaka jer tamo su uvijek najprljavije. Fuge su mnogima prava noćna mora. Složite otopinu od ¾ šalice hidrogen peroksida i pola šalice sode bikarbone pa uz četkicu za zube vratite fugama stari sjaj.

Hladnjak

Prvo izbacite sve namirnice s dotrajalim rokom trajanja i ostatke hrane. Toplom vodom i pamučnom krpom prebrišite unutrašnjost pa vanjska vrata hladnjaka. Vratite namirnice. Ovisno o nakupljenim mrvicama i mrljama, možda ćete biti prije gotovi ako primjerice posude za voće i povrće izvadite iz hladnjaka i operete u sudoperu pa neka se suše dok ne očistite ostatak hladnjaka.

Sudoper, slavina i radne površine

Složite otopinu od bijelog octa i vode pa nanesite na radne površine, detaljno prebrišite sve do sudopera i slavine, a soda bikarbona je poput abrazivnog sredstva za nakupljenu prljavštinu. Isperite i prebrišite vlažnom pa suhom pamučnom krpom.

Najbolje je da sudoper ostavite za kraj jer ćete koristiti vodu tijekom čišćenja. Detaljno čišćenje sudopera potrebno je barem jedno tjedno jer u njemu perete sirovo meso i razne namirnice, ali i posuđe pa se sve to na kraju nakuplja u odvodu. Sami sudoper lako ćete oprati klasičnim sredstvima ili onim prirodnima poput bijelog octa, sode bikarbone i limuna. Odvod je najbolje pročistiti kombinacijom sode bikarbone i octa. Uspite sodu bikarbonu pa dolijte ocat i pustite da se pjeni. Možete to i ponoviti pa zatim zaliti vrućom vodom. Na kraju dječjom četkicom za zube izribajte unutrašnjost.

Tportal.hr