Kako bolje učiti i sjetiti se naučenog na ispitu?

ucenje
Trikomat donosi tekst kako bolje učiti, odnosno kako se lakše sjetiti svega pročitanog. Pa krenimo.
1. Miris

Koristi nepoznat parfem (koji ne koristiš inače) dok učiš za ispit. Isti taj parfem koristi i za vrijeme pisanja samog testa. Mozak će na ispitu prepoznati nepoznati miris i povezati ga s trenucima učenja. Na taj način ćeš osvježiti pamćenje i izvući naučeno iz skrivenih kutaka uma.
2. Žvakaća guma

Čudan ili nepoznat novi okus žvakaće gume djeluje na mozak isto kao i nepoznat miris - povezuje žvakanje nepoznatog okusa za vrijeme učenja i na taj način osvježava pamćenje kada isti okus osjetiš za vrijeme testa.
3. Bilješke/šalabahteri

Prije polaganja ispita zapiši sve važne informacije koje bi se mogle naći na testu. Ova dodatna vježba zapisivanja će ti pomoći da lakše zapamtiš najvažnije dijelove, a i dobro će doći za ponavljanje gradiva prije samog ispita. Šalabahter ti neće trebati na samom ispitu zato jer ćeš koristiti sve trikove iz ovog članka! :)
4. Glazba

Dok učiš, kao podlogu koristi laganu instrumentalnu glazbu. Pomoći će ti da lakše prebrodiš dosadnije dijelove gradiva. Preporučujemo Sigur Ros, Solar Fields, Tycho ili Autechre. Nama je pomogao i lagani instrumentalni jazz ili klasika.
5. Memorija

Pamćenje degradira dok pokušavaš što brže riješiti ispit, a i panika i strah baš ne pomažu. Zato zapiši sve formule, godine i ostale važnije informacije iz gradiva na samom početku pisanja ispita.
6. Brzina

Ako učiš slušajući snimljene lekcije, slobodno ubrzaj brzinu reprodukcije za duplo. I dalje ćeš razumjeti sve informacije, ali sve će doći do tebe u pola manje vremena.
7. Fontovi

Izbjegavaj lako čitljive standardne fontove poput Ariala, Times New Roman ili Helvetice. Istraživanja su pokazala da ljudi lako pređu preko lako čitljivih i velikih slova te ustvari ne pročitaju s razumijevanjem informacije pisane tim fontovima.
8. Disciplina

Ako učiš doma, blokiraj sve web sajtove koji ti odvraćaju pozornost. Facebook, YouTube i news portali ti samo kradu dragocjeno vrijeme koje imaš za učenje.
9. Dokumentarci

Gledaj dokumentarce o gradivu koje ćeš polagati. Brže je, lakše i zanimljivije pamtiti informacije prenesene na audio-vizualni način.
10. Kodiranje bojama

Koristi razne flomastere za isticanje teksta. Mozak će lakše raspoznati i razdijeliti jednu informaciju od druge ako su istaknute različitim bojama.

trikomat.net