Jeste li znali da čekanje u prometnoj gužvi može dovesti do bolesti srca, dijabetesa ili depresije?

prometne gužve, kolaps, prometni kolaps, promet, gužva, UIO BiH, kolnici, BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, promet, prometnice, stanje na cestama, vožnja, Španjolska, HBŽ, promet, obustava prometa

Nakon povratka s godišnjeg odmora, u prometu su sve veće gužve, a najbolji dokaz je i današnji jutarnji kolaps u Novom Zagrebu. Prometni kolaps bitno utječe na zdravlje jer povećava razinu stresa, a različito utječe na vozače i na pješake. Pješaci ne osjećaju toliku nervozu zbog gužve kao vozači, ali ih svejedno živcira što ne mogu stići na odredište na vrijeme. Ipak, najvažnije je ne živcirati se jer to ima određene posljedice.

Studija iz 2012. godine je otkrila kako su osobe koje se nađu u gužvi u prometnu pod velikim stresom, a to bitno utječe i na krvni tlak, što kasnije vodi do raznih opasnih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes ili čak neki tipovi raka. Također, istraživanja su pokazala kako dolazi do povećane razine šećera i kolesterola u krvi. 

Još jedna opasnost su problemi s disanjem. Kod nervoze se uvijek treba duboko udahnuti i izdahnuti, ali u ovom slučaju, u gužvi se udiše zagađeni zrak što s vremenom može dovesti do razvoja astme ili bronhitisa. Još jedan veliki problem povezan sa svakodnevnim stresom je i rizik od razvoja depresije.  Bolovi u leđima ili ukočenost u vratu se također pojavljuju kod dugog sjedenja u neugodnom položaju. Jedan od glavnih uzroka stresa kod vožnje su nestrpljenje i čekanje. "Ako na početku ne pobijedite nestrpljenje, kasnije će se ono pretvoriti u ljutnju", rekao je profesor psihologije Leon James.