Jeo za ramazana, pa ga protjerali iz kluba i reprezentacije

ramazan, Ali Karimi

Iako je najbolji iranski nogometaš, Mohammadu Ali Karimiju to nije pomoglo da mu u njegovoj zemlji progledaju kroz prste zato što nije poštovao ramazan, zapovjeđeni muslimanski post koji je počeo prošloga tjedna. Ali Karimi, kojega još zovu i Maradona iz Irana, ovog je vikenda uhvaćen kako jede tijekom dana (posti se od zore pa sve do zalaska Sunca), nakon čega mu je njegov klub, iranski prvoligaš Steel Azin, iste sekunde uručio otkaz. Nakon toga Karimi se posvadio i s čelnicima nogometnog saveza, pa će mu zauvijek biti zatvorena i vrata reprezentacije.

Za Karimijevo nepoštovanje ramazana svi su znali već pet godina, još otkad je igrao u Bayernu, no sada je kažnjen jer je cijela priča dospjela u javnost.

Zanimljivo, Karimija su kao iranski izbornici trenirali i Ćiro Blažević i Branko Ivanković.

– Ne čudi me njegov prijestup. Iako mi je bio najbolji igrač, uvijek je bio i najmanje discipliniran. On nikad nije previše držao do ramazana, zapravo nije držao ni do čega što mu je bilo nametnuto – kaže Ćiro koji je Iran vodio od 2000. do 2002. godine.

– U vrijeme ramazana uvijek sam morao smanjivati intenzitet treninga jer igrači jednostavno nisu imali snage – dodaje Ćiro.

Problema s igračima muslimanske vjeroispovijesti u vrijeme ramazana imaju i mnogi treneri europskih klubova.

– Muntari je tijekom ramazana potpuno beskoristan. Žao mi je samo što sam to shvatio tek u 30. minuti utakmice – izjavio je prošle godine Interov trener Jose Mourinho za ganskog nogometaša te izazvao bije

muslimana diljem svijeta.

Treneri u Njemačkoj pak mogu odahnuti. Naime, odlukom Središnjeg vijeća muslimana u toj zemlji, svim bundesligaškim igračima od ove je sezone dopušteno izbjegavanje strogih ramazanskih pravila, piše dalje.com.

– Već se neko vrijeme ne pridržavam ramazana. Prije nekoliko godina postio sam svih 30 dana, no zbog velikih napora na treninzima i utakmicama stalno sam se loše osjećao i imao grozne glavobolje – rekao je njemački reprezentativac Mesut Özil.

Potpuna suprotnost njemu je napadač Seville i Malija Frederic Kanoute.

– Uvijek poštujem svoju vjeru, a samim time i ramazan. Ne igram lošije zbog toga, dapače, to mi daje dodatnu snagu – rekao je Kanoute.

Uvjereni musliman tijekom karijere bio je i centar američke košarkaške reprezentacije Hakeem Olajuwon. On je u vrijeme ramazana prije svitanja uvijek popio galon vode (3,8 litara) kako bi izdržao napore tijekom dana.

A veliko negodovanje muslimana izazvao je slučaj iz 2005. kada je francuskog nogometaša Christiana Negouaija dopinška kontrola prisilila da popije vodu kako bi mogao dati urin na analizu.