FOTO/VIDEO  Jedan stan u Parizu napušten 1939. krio je nevjerovatne tajne!

katanac
Kako bi se sklonila sa puta rata, ona je zaključala svoj stan i sa još nekim Parižanima otišla na jug, u mirnu zonu. Nikada nije uspjela da se vrati u svoj stan. Ipak, nastavila je da plaća rentu do kraja svog života. 2010. godine, preminula je u 91. godini.

Kada je umrla, njeni rođaci i nasljednici doznali su za stan u Parizu. Unajmili su aukcionara Olivijera Šopina da zabilježi inventar vrijednih stvari u napuštenom stanu. Kada je otvorio vrata, aukcionar i cijeli njegov tim ostali su bez teksta. Stan je bio slika i prilika godina prije Drugog svjetskog rata.

Ono što je još bitnije, bilo je unutra i jako vrijednih stvari. Trpezarijski dio bio je prepun čaša i posuđa. Slike su bile skinute sa zidova, spremne za transport, ali kao da vlasnik nije imao dovoljno vremena. Tu su bile četke, šminka i boca parfema. U uglu sobe pronašli su originalne lutke Mikija Mausa i Gicka.

One su reflektovale vrijeme prije Drugog svjetskog rata. Možda najinteresantnije otkriće bila je slika prelijepe žene u ružičastoj haljini. Daljim ispitivanjem otkrili su da je žena Marta de Florijan, baka Madam de Florijan. U početku umjetnik nije bio poznat, ali kasnije otkriće pomoglo je istraživačima da zaključe da je sliku naslikao Đovani Boldini, italijanski slikar.

Marta de Florijan bila je jako poznata glumica u Parizu koja je živjela vrlo luksuznim životom. U stanu je pronađena i kolekcija ljubavnih pisama, a sva su bila od potencijalnih udvarača, uključujući i premijere i predsjednike.

Dok je Marta bila predmet Đovanijevih slika, dalji dokazi pokazali su da su njih dvoje bili ljubavnici. Portret Marte bio je završen 1888. godine, kada je ona imala 24 godine. 2010. godine slika je prodata za 3,4 milijuna dolara nakon što je otkrivena u napuštenom stanu. To je bilo najvrijednije Đovanijevo djelo.