Jadni roditelji: Cijela plaća za dva učenika, RS osigurao besplatne udžbenike

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava

I ove godine za slanje jednog učenika u školu potrebno je izdvojiti najmanje 400 maraka, što je nezamislivo kada se uzme u obzir da je prosječna plaća u BiH nešto viša od 800 maraka. U desetak knjižara koje smo kontaktirali kazali su nam da su cijene udžbenika u odnosu na prošlu godinu ostale iste i da se komplet osnovnih udžbenika za osnovnu školu kreće od 65 do 133 marke. 

U izdavačkoj kući Vrijeme Zenica kazali su za Dnevni list da komplet knjiga za I., II. i III. razred iznosi otprilike 82,5 maraka. U ovu cijenu ulaze udžbenici za pet predmeta i radne bilježnice, dok udžbenik engleskog jezika ne ulazi u cijenu. Usput rečeno, udžbenik za engleski jezik s popratnim radnim bilježnicama košta od 20 do 25 maraka, kazali su nam u knjižnicama Šahinpašić iz Sarajeva koje se bave prodajom isključivo udžbenika za strane jezike.

Stvarna cijena 100 KM


U Školskoj nakladi Mostar kazali su nam da oni udžbenike u ponudi imaju tijekom cijele godine i da se njihova cijena nije mijenjala u odnosu na raniju godinu.
Direktor Školske naklade Slaven Pehar rekao je za Dnevni list da nisu mijenjali cijenu udžbenika i da je neće ni mijenjati. Napomenimo da je u njihovim knjižarama komplet osnovnih udžbenika za osnovnu školu iznosio od 60 do 130 maraka.
Većina knjižara u Federaciji koje smo kontaktirali još uvijek nije nabavila udžbenike, a o cijenama nisu željeli nagađati. Kažu da će udžbenike u ponudi imati tek iza 20. kolovoza. 

U knjižarama u Republici Srpskoj već se mogu kupiti udžbenici za iduću školsku godinu za osnovce, a cijena se kreće od 65 do 149 maraka za završne razrede osnovnih škola. 

Većina knjižara u posljednje vrijeme uvela je i Internet prodaju udžbenika, a na jednoj od takvih stranica smo uočili da cijena svih potrebnih udžbenika za prvi razred nije 65 maraka kako vole kazati u knjižarama, nego od 95 do 100 maraka, jer se pored pet obveznih udžbenika za svaki od njih kupuje i po nekoliko radnih bilježnica i dodataka. Za srednje škole cijene kompleta udžbenika su dvostruko skuplje.

Pribor i odjeća


Pored udžbenika na početku školske godine potrebno je kupiti i školski pribor, školske torbe, dodatnu literaturu, pa je opremanje jednog ili više školarca značajni udar na kućni proračun, ako se zna da je prosječna plaća nešto viša od 800 maraka. Za radne bilježnice ili vježbenice cijena iznosi 7,50 maraka po komadu, a samo za prvi razred potrebno ih je 5, što u konačnici iznosi dodatni trošak od 37 maraka.
Cijene pernica u knjižarama se kreću od 6 do 50 maraka, dok je cijena ruksaka od 50 do 130 maraka ovisno o kvaliteti i marki proizvođača. Za flomastere je potrebno izdvojiti od 3,50 do 10 maraka, a za suhe bojice 1,38 do 5 maraka. Vodene bojice koštaju od 2,20 do 3,70 maraka, a tempere 5 KM. Pored toga, svakom školarcu potrebne su bilježnice, čija se cijena kreće od 0,33 feninga (male tanke) do 1,34 (male tvrdih korica), velike bilježnice tankih korica 0,78 feninga, dok su one debelih korica 2, 47 maraka, a cijena pisanki je 0,33 feninga po komadu.
Suha olovka košta od 0,17 do 0,50 feniga, gumica oko pola marke, a oštrilo od 0,50 do 5 maraka. U konačnici, za prvašića roditelji moraju izdvojiti ukupno oko 200 maraka za udžbenike i osnovni školski pribor te dodatnih 200 za odjeću.

Odjeća najskuplja


Naime, poznato je da svakom djetetu na početku školske godine treba nabaviti nove tenisice ili cipele koje koštaju od 30 do 100 maraka, ovisno o marki i kvaliteti. Također, školarcu je potrebna i oprema za tjelesni odgoj, što uključuje tenisice i trenirku, za što je potrebno izdvojiti još najmanje 50 maraka. Pored obuće potrebno je obnoviti i odjeću. Primjerice, majica za sedmogodišnje dijete stoji oko 20 maraka, hlače 30 maraka. Tako je samo za jedan komplet odjeće potrebno izdvojiti oko stotinjak maraka. Ukoliko uzmemo u obzir da je djetetu potrebno najmanje tri kompleta, ta se cijena utrostručuje. 

Na kraju kada se zbroji sve potrebno, zaključuje se da za udžbenike treba dati 100 maraka, za ruksak najmanje 50 maraka, za bilježnice, olovke, pernice do 50 maraka, te za odjeću i opremu za tjelesno najmanje 200 maraka, što znači da za jedno dijete treba najmanje 400 maraka. 

Ako se uzme u obzir da prosječna obitelj u BiH šalje u školu dva učenika, da se zaključiti da roditeljima za dva školarca treba jedna cijela prosječna plaća, a da im za život u tom mjesecu ne ostaje ništa. 

RS osigurao besplatne udžbenike

Vlada Republike Srpske je i u školskoj 2011./2012. godini osigurala besplatne udžbenike za 10.244 učenika prvašića. Uz prvašiće i 10.650 učenika drugog razreda također će u školskim klupama dočekati besplatni udžbenici, jer je Vlada za ove namjene iz proračunske blagajne izdvojila 752.000 maraka. Vlada Federacije još se nije oglasila po ovom problemu i nisu najavili izdvajanje novca za kupnju udžbenika za prvašiće u Federaciji. 

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list