Izvadila zub pa počela govoriti stranim naglaskom

zubi, naglasak, problem
Naime, kod nje se razvilo rijetko stanje koje se naziva sindrom stranog naglaska,. Poremećaj je obično uzrokovan ozljedom dijela mozga koji kontrolira govor, prenosi američki javni radio NPR.

Butler je rođena u Bloomingtonu, u državi Illinois, a kao beba preselila je u Oregon, te nikada nije putovala u Europu ili živjela u stranoj zemlji. Ipak, više ne zvuči kao Amerikanka, jer je njezin naglasak postao mješavina engleskog, irskog i možda malo drugih europskih akcenata.

Problem je počeo prije godinu i pol, kada je bila stavljena pod anesteziju kako bi joj stomatolog izvadio nekoliko zuba. Iako je otok brzo nestao, strani naglasak je otada neprestano prati.

To je obično posljedica ozljeda mozga, koja može doći od moždanog udara, traume glave ili drugih bolesti koje mogu oštetiti tkivo mozga, poput multiple skleroze, rekao je neurolog Ted Lowenkopf dijagnosticiravši joj rijetki neurološki poremećaj. Karen Butler je možda pretrpjela mali moždani udar dok je bila pod anestezijom, ali to se neće znati sa sigurnošću bez skeniranja mozga, dodao je Lowenkopf.

Bilo je samo oko stotinu poznatih slučajeva toga sindroma, a o prvome je izviješteno 1940. Najpoznatiji je bio slučaj Norvežanke koju je pogodio šrapnel u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je razvila njemački naglasak. Ostali slučajevi uključuju Britanku iz Devona koja je razvila kineski naglasak nakon migrene, dok jedna druga Britanka nakon moždanog udara govori s francuskim naglaskom.

Butler bi mogla vratiti svoj američki naglasak kroz intenzivnu terapiju govora. Za razliku od ostalih ljudi s tim sindromom koji su postali depresivni zbog promjene naglaska, ona je svoj zavoljela te ističe kako zbog njega više izlazi.