FOTO/VIDEO  Izgradnja svemirske luke u Udbini ?

Europska svemirska agencija, Swiss Space Systems , udbina, Tvrtka S3

Hrvatskoj podružnici švicarske kompanije Swiss Space Systems (S3) će jedan od osnovnih ciljeva u idućim godinama biti izgradnja svemirske luke u Hrvatskoj, projekt koji bi našu zemlju trebao pozicionirati kao jednu od strateških zemlja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u orbitu, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju podružnice u Zagrebu.

Prve aktivnosti hrvatske podružnice tvrtke Swiss Space Systems bit će vezane uz ZeroG letove bestežinskog stanja, koji bi se mogli početi provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za slijedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i suborbitalne putničke letove, nužna je izgradnja svemirske luke, rečeno je na predstavljanju u hotelu Esplanade.

»Prvi komercijalni ZeroG letovi mogli bi se početi organizirati u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso, a ako dođe do izgradnje svemirske luke u Udbini, kao potencijalnoj lokaciji, Hrvatska će postati baza za razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za lansiranje satelita«, kazao je Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Hrvatska.

Napomenuo je da bi se tada, uz navedene projekte, posebna pozornost posvetila i ulaganjima u obrazovne i istraživačke aktivnosti koje se tiču proučavanja svemira.

»Sve dok se projekt u potpunosti ne pripremi i dok se ne provede javna rasprava te ne dobije koncesija, gradnja svemirske luke nije definirana. Hrvatsko Ministarstvo obrane dalo je načelnu suglasnost za koncesiju, međutim potrebno je odobrenje vlade, parlamenta i drugo«, kazao je Bosanac.

Napomenuo je da bi se projekt financirao iz europskih fondova i privatnim kapitalom.

Švicarska kompanija S3, s proračunom od 250 milijuna eura, ima ambiciozan program korištenja letjelica za tzv. podorbitalne letove za lansiranje satelita, ali i za prijevoz putnika. Malenu letjelicu Airbusom planiraju podići na određenu visinu na kojoj bi se odvojila i poletjela do 80 kilometara uvis te otamo izbacila satelit u orbitu. Slanje satelita na taj način, odnosno ponovnim korištenjem dvije od tri komponente, bilo bi četiri puta jeftinije nego danas.

Tvrtka S3 inače zapošljava 75 zaposlenih u Švicarskoj, Španjolskoj i SAD-u, a cilj joj je postati svjetski lider u lansiranju manjih satelitskih sustava u orbitu planeta Zemlje.

Planira do 2017. godine otvoriti radna mjesta za 200 zaposlenika, a vizija joj je omogućiti pristup svemiru što većem broju ljudi.

Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri, bili bi, prema viziji, uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita odnosno modula.