Izbor 'Najkoze Istre'

koze, najkoza i najprč, francuska alpina, kozarstvo
U Svetvinčentu se 16. put zaredom održao izbor Najkoze Istre, a tom se lentom zaogrnula Roška, koza Roberta Fabrisa iz Kringe. Radi se o pasmini francuska alpina. Za njenog mistera izabran je prč Frenki, vlasnika Miljenka Sandrića iz okolice Savičente. Frenki je ove godine samo potvrdio svoju prošlogodišnju titulu najprča.

Osim najkoze i najprča u Savičenti se birala i najsimpatičnija koza. Srca žirija je ove godine osvojila Luna, koza Mire Gordoš iz Zrenja. Koza s najvećim cicami je Rovinjka, i kako joj samo ime kaže, dolazi iz Rovinja, iz staje Dorijana Quaranttaota. Za najizvorniju istarsku kozu proglašena je koza Lili Davida Trenta iz Galižane. Posebna nagrada otišla je u ruke uzgajivača Sena Murtića iz Loborike i to za najkompletniju kolekciju koza na ovom izboru, a pripadaju pasmini burskih koza. Najveće roge među prčima ima Gregor Davora Milovana.

Uz bok Roški prva je izabrana Roza Jana Kanjira iz Fažane, a za drugu pratilju je izabrana Pupa, također Roberta Fabrisa.

U ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 25 koza i pet jaraca deset kozara iz Istre. Inače, izbor za naj kozu organiziraju Turistička zajednica i Općina Svetvinčenat. Izbor naj koze sa zanimanjem je pratilo više stotina posjetitelja koji su na poljani Žljinja razgledavali, opipavali i zabavljali se s kozama, a posebno su ih razdragali kozlići.

- Zadovoljni smo odzivom kozara i posjetitelja. Imali smo lijepe primjerke koza i jaraca, možemo reći da je ovo bila jedna od ljepših kolekcija koza od kada organiziramo natjecanje. Činjenica da je prč Frenki drugu godinu za redom pobjednik, dokazuje da izlagači dolaze iz godine u godinu, brinu se o svojim kozama, vole manifestaciju, koja je ujedno pridonijela očuvanju i popularizaciji kozarstva u Istri, ali i proizvodnji sireva što dokazuje i velik broj izlagača na 4. festivalu sira - čak njih 20 od kojih je 11 iz Istre, rekao je Dejan Pustijanac, direktor TZ Svetvinčenat, istaknuvši da je to dobar poticaj za daljnji rad. Kao i svake godine uz izbor Naj koze organiziran je i Ex tempore, manifestacija namijenjena djeci vrtičkog uzrasta. Djeca crtaju radove na temu koze i za svoj rad dobivaju prigodne darove.