Ivan daje svoj bubreg za harmoniku

Odakle meni taj novac, pita se već očajan Ivan Krizmanić (19) iz Virovitice.

Ivan, kako piše 24sata.hr, boluje od osteogenesis imperfecta, rijetke bolesti zbog koje su mu kosti izrazito lomljive i to uzrokuje mnoge deformitete. S invalidninom od 1800 kuna i majčinom naknadom za njegovateljicu od 2500 kuna jedva im ostaje za hranu kad plate stanarinu i režije.

- Svjestan toga, rekao mi je jedan dan da planira otići u Njemačku. Počela sam ga ispitivati o svemu i šokirala sam se kad mi je rekao da ozbiljno razmišlja o prodaji bubrega - kaže majka Saveta (56).

Život im je bio iznimno težak. Ivan se rodio iz uredne trudnoće i činilo se da je sve u redu.

- Imao je oko dva mjeseca kad sam ga krenula presvući. Otvorila sam jastuk u kojem je spavao i umalo pala u nesvijest kad sam vidjela slomljene bedrene kosti, nožice koje su se deformirale. Moj Ivan je u kolicima, ali uspio je završiti srednju ekonomsku školu, a planira upisati i fakultet - hvali ga mama.

No tu nije bio kraj mukama njezine obitelji. Prije deset godina umro joj je suprug, pa je ostala sama s Ivanom i starijim Marijem, koji je tad imao 18 godina. On se u međuvremenu odselio i ima svoju obitelj.

- Svaki dan od Ivanova rođenja je isti. Terapije, odlasci na kontrole, liječenje, bolnice. I danas je tako. Podstanari smo u Virovitici iako u obližnjem selu imamo kuću samo kako bi on mogao do liječnika.

Još je sve koliko-toliko funkcioniralo dok sam bila zdrava, no sad je drugačije. Imala sam infarkt 2003. godine, dobila sam dijabetes, a 2006. godine imala sam moždani udar. Bio mi je oštećen govor i desna strana tijela, ali nekako sam se uspjela izvući. Međutim, što će on kad mene više ne bude - tužna je Saveta, koja također ne vidi izlaz iz teške situacije.