IT industrija u panici zbog egzodusa programera

haker
U našoj blizini je dobar roštilj i čevapi pa ćete svaki dan imati ukusan gablec hvale se u CS Computer Systemsu. Mi nudimo plaćenu praksu kažu u Spanu. Mi vam nudimo dodatno školovanje, putovanja po svijetu, a pokrivamo i zdravstveno i životno osiguranje, poručuju iz tvrtke Montelektro. Kod nas možete birati gdje želite raditi u Zagrebu, Rijeci ili Puli ako ste programer, te bilo gdje na svijetu ako se počnete baviti i prodajom, navode u Infobipu.

Tako se za IT stručnjake, kojima nude plaće koje su u prosjeku dvostruko više od državnog prosjeka, nadmeću hrvatske IT kompanije na FER-ovom Job Fairu, koji se u ponedjeljak i utorak održava u Zagrebu. I bez obzira na to većina kompanija je u strahu da ove godine neće uspjeti popuniti otvorena radna mjesta. U 2016. godini po prvi put će iz Hrvatske otići više IT stručnjaka nego će ih cijeli obrazovni sustav izbaciti na tržište tvrdi udruga softverskih izvoznika CISEx. Očekuje se odlazak čak 4000 IT stručnjaka.


Petra Kaić, voditeljica odnosa s javnošću KSET-a, koji je zajedno s udrugom BEST i FER-om organizator Job Faira 2016., kaže da ove godine bilježe nezapamćen interes tvrtki i studenata.
"Na sajmu je rekordnih 47 najprestižnijih high-tech poslodavaca koji nude fantastične prilike, kako onima koji samo traže plaćenu studentsku ali i onima koji traže stalni posao, a očekujemo više od dvije tisuće studenata-posjetitelja", kaže Kaić.Aco Momčilović, direktor ljudskih potencijala Rimac Automobila, koji je ove godine poseban partner Job Faira, kaže da je iznimno teško pronaći IT stručnjake iako ih oni kontinuirano traže. "Mi se ovdje za IT stručnjake borimo sa svjetskom konkurencijom, jer nije rijetkost da vam mladi ljudi bez iskustva za početnu plaću traže iznose iznad tisuću eura neto", kaže Momčilović.
Ana Zelenika iz odjela ljudskih potencijala Infobipa, globalno najveće hrvatske IT tvrtke, koja trenutno ima 830 zaposlenih i do 2017. cilja zapošljavati više od tisuću ljudi, na naše pitanje koliko radnika sad traže odgovara: "Koliko god ih možemo dobiti".

Navodi da su posljednjih nekoliko godina zapošljavali po stotinjak IT stručnjaka godišnje te da često zapošljavaju unaprijed, i prije nego se uopće pojave konkretne pozicije. "Nedavno smo otvorili i ured u Sankt Petersburgu, a prisutni smo na svim kontinentima", kaže Zelenika.
Bojan Bajgorić Šantić iz IN2 grupe, domaće tvrtke koja zapošljava najviše IT stručnjaka u Hrvatskoj, kaže da imaju više od 600 zaposlenih i da kontinuirano imaju otvoreni poziv za još stručnjaka. "Najtraženiji su nam programeri i konzultanti, kojima nudimo dodatno interno višemjesečno obrazovanje, a kao uvjet za prijavu ne postavljamo da moraju imati iskustvo", kaže Bajgorić Šantić.
Uz Microsoft i Google ove su godina na Job Fairu svi od HT-a i Agrokora preko Amphinicy Technologies, tvrtke koja radi na razvoju svemirskih tehnologija, zatim Spana i Farmerona koji rade na IoT-u, CROTEAM-a i Nanobita koji rade računalne igare, Poslovne inteligencije koja radi s big datom i BI-om, Xylona koji razvija računalne čipove pa čak i britanskog tradera Jane Streeta.

Svi oni, čak i kad se poput CS-a hvale dobrim gablecom, nude nesvakidašnja radna iskustva. "Razvili smo hrvatsku inačicu Netflixa zvanu AVIION koju koriste Vip i B.net, a u New Yorku tamošnja zajednica Kineza", zaključuje Jure Šimundić iz CS-a.