Istine i laži o tome zašto kupujemo – Kupologija By Martin Lindstrom

Zvonimir Madžar, kupovina
U knjizi se na znanstveno-medicinski način (autor pokušava) pokušava nama, običnim smrtnicima, objasniti zašto smo nedavno kupili onaj precijenjeni komad odjeće i zašto je naš prijatelj ponovno glasao za državnog „Suprajm Lidera" iako ga još jučer nije podržavao. Ali, isto tako, saznajemo jesu li subliminalne poruke samo izmišljotina teoretičara zavjera, je li prikriveno oglašavanje zaista isplativo, kolika je moć somatskog marketinga i još mnoštvo toga...

Jednostavnim stilom, s bezbroj relevantnih primjera, autor laserski precizno skicira problematiku marketinga novog doba istovremeno dajući na uvid sve prednosti neuromarketinga u kreiranju novih i modifikaciji postojećih proizvoda i usluga.

Ukratko - Martin Lindstrom i njegov tim stručnjaka su potrošili tri godine i sedam milijuna dolara na neuromarketinška istraživanja koja su proveli na dvije tisuće dobrovoljaca iz cijelog svijeta, a cilj istraživanja je bio povezati svjesno donošenje odluka sa podsvjesnim motivacijama koje odašilju oglasi, reklame, brendovi i proizvodi. Rezultate tih istraživanja su upakirali u knjigu kričavo žutih korica koja svojim izgledom privlači pažnju s polica, a kada Vam je uspije privući, nećete je ispuštati iz ruku dok je ne pročitate.
Kupologija - osobni dojam

Prvi dojam o knjizi bio mi je pretežito „Orwelovski" - golemi skupocjeni uređaj snima mozak volonterima dok gledaju reklame, pokušavajući na taj način dešifrirati gdje se nalazi „okidač za kupnju". Zastrašujuće... Sama pomisao da bi vlade i korporacije mogle te rezultate istraživanja iskoristiti za „usađivanje ideja" (nešto nalik filmu „Inception" braće Nolan) bio mi je u potpunosti odbojan i etički neprihvatljiv. Ali što sam dalje čitao, to sam sve više bio uvjeren da su ljudi koji stoje iza provedenih istraživanja svjesni svoje moralne odgovornosti i da su kreirali literaturu koju bih u konačnici preporučio svakom prosječnom potrošaču, koji će s pročitanom „Kupologijom" steći solidnu osnovu za kritički pristup prema reklamama, oglasima, banerima, zvukovima, mirisima i svemu onome čime nas današnje potrošačko društvo okružuje. Čak bih se usudio reći da je „Kupologija" knjiga prve pomoći u obrani od nasrtljivih marketinških poruka.

Budućim čitateljima ne bih volio odavati sve zanimljive detalje, ali ukoliko ste knjigu pročitali svakako bih volio da svoje razmišljanje, stavove i mišljenja podijelite sa mnom u komentarima. Što mislite o etičnosti ovakvih istraživanja? Kakva je budućnost oglašavanja? Je li neurološki marketing nepravedna prednost korporacija prema svim novim igračima na tržištu?

Autor: Zvonimir Madžar

convoco.co