Istarski pršut u proceduri dobivanja europske oznake izvornosti

Grude, pršuti, krađa, Aerosteak, lopovi ukrali, na meti lopova, provala, Zamet, rijeka, pršut, panceta, Tomislavgrad, krađa, pršuti, meso, pčele, zima, vrijeme, Sinj, Deveti nacionalni sajam pršuta, suhomesnati proizvodi, Istarski pršut, pršut, Internacionalni sajam pršuta (ISAP), Istarski pršut, Europski registar
Istarski pršut savladao je i posljednju prepreku u proceduri dobivanja europske oznake izvornosti: tijekom tromjesečnog roka za prigovore, koji je istekao 7. rujna, Europskoj komisiji nije stigao niti jedan prigovor, i sve što sada predstoji je objava rješenja o upisu u Europski registar oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, što bi se trebalo dogoditi u narednih mjesec do dva.

Kako saznajemo od Blanke Sinčić Pulić, koja se u županijskom odjelu za poljoprivredu bavi zaštitom autohtonih istarskih proizvoda, nakon isteka roka za prigovore 7. rujna ona je nadležnom tijelu Europske komisije uputila službeni upit o tome je li ikakav prigovor podnesen, a u srijedu 16. rujna stigao je odgovor iz ureda Michaela Erharta, predsjednika komisije za zaštitu proizvoda pri Upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije, u kojoj se navodi sljedeće: "Nikakav prigovor nije zaprimljen. Procedura objavljivanja rješenja o zaštićenoj oznaci izvornosti za Istarski pršut/Istrski pršut je započela, i mogla bi potrajati 6-8 tjedana. Objava Rješenja očekuje se krajem listopada ili početkom studenog".

Postupak započeo još 1997.

Podsjetimo ukratko na dugačak i mukotrpni put nacionalne, a zatim i europske zaštite koju je u zadnjih 18 godina morao proći istarski pršut, često morajući služiti i kao pokusni kunić za u Hrvatskoj tada još gotovo nepoznate procedure zaštite autohtonih propisa po europskim pravnim normama. Udruga proizvođača istarskog pršuta je još 1997. godine pokrenula postupak zaštite istarskog pršuta, a taj je postupak prema tadašnjim propisima okončan 2002. godine upisom zaštićene oznake izvornosti za istarski pršut pri državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Narednih se godina međutim zbog usklađivanja s europskim zakonodavstvom procedura mijenja, i za zaštitu proizvoda postaje nadležno Ministarstvo poljoprivrede, kojemu je udruga 2008. godine uputila zahtjev za obnovu oznake izvornosti za istarski pršut prema novim propisima. Ta je procedura trajala tri godine, i napokon je u veljači 2011. godine istarski pršut dobio (drugi put, ali po novim pravilima) hrvatsku nacionalnu oznaku izvornosti.

U listopadu 2012. godine u Bruxelles je poslan zahtjev za dobivanje europske oznake izvornosti. Nakon pripremnih postupaka i ispitivanja vjerodostojnosti aplikacije, specifikacija istarskog pršuta objavljena je u službenim glasilima EU u lipnju 2013. godine, kada je otvoren i tromjesečni rok za podnošenje prigovora. U zadnji čas, posljednjeg dana roka, u rujnu 2013. godine u Bruxelles stiže slovenski prigovor na zaštitu istarskog pršuta, i zatim slijede pregovori između Hrvatske i Slovenije o zajedničkoj zaštiti istarskog pršuta koji su okončani sporazumom u kolovozu 2014. godine. Istarski pršut zatim je iznova zaštićen nacionalnim oznakama izvornosti ali s novom, zajedničkom specifikacijom, i u Hrvatskoj i u Sloveniji, a u rujnu 2014. godine u Bruxelles je poslan zajednički zahtjeva za prekograničnu zaštitu oznakom izvornosti proizvoda s dvojezičnim nazivom istarski pršut/istrski pršut. Nakon razmatranja i procedure odobravanja, zajednički zahtjev objavljen je u službenim glasilima EU 5. lipnja ove godine kada je počeo teći tromjesečni rok za prigovore. Rok je istekao, prigovora nije bilo, i više nema ni teoretskih formalno-pravnih prepreka da se zaštita istarskog pršuta u Hrvatskoj i Sloveniji napokon službeno proglasi, samo treba pričekati mjesec-dva da se rješenje napiše i prevede na sve službene jezike EU.

Novost i za europsku praksu

Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović, inače i sam pršutar, vrlo je zadovoljan što je ta složena procedura nakon mnogih komplikacija napokon završena. "Zovu nas i čestitaju da smo to napokon riješili i priveli kraju, i stvarno smo sretni, a šteta je što rješenje o zaštiti kako su najavili iz Bruxellesa neće biti napisano do Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, koji se održava 17. i 18. listopada, i koji bi bio prekrasna prilika da se zaštita našeg pršuta javno obznani. A tko zna, možda u Bruxellesu i požure s pisanjem rješenja", rekao nam je Antolović. Blanka Sinčić Pulić naglašava kako je istarski/istrski pršut prvi proizvod u Europskoj uniji ikada i igdje zaštićen oznakom izvornosti u dvije susjedne države, dakle njegova je zaštita bila novost i za europsku praksu ovakvih zaštita.