FOTO/VIDEO  Istarski biljni Disneyland: Histria Aromatica

aromatične ljekovite vrste, kadulja, buhač, ružmarin, Histria Aromatica
Ovaj jedinstveni prirodni kutak nastao je na inicijativu Borisa Filipaja, vlasnika zagrebačke tvrtke Bioaromatica i vizionara, koji je nakon punih devet godina gradnje i opremanja ostvario svoj san te započeo s ostvarivanjem zadanog cilja - produžavanja turističke sezone na čitavu godinu. Na pitanje kako se osjeća čovjek koji živi svoju ideju, skromno nam veli tek dvije riječi: konačno i odlično.

Projekt Histria Aromatika, zamišljen kao arboretum autohtonog, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja iz nekadašnjeg je zapuštenog i makijom obraslog krajolika pretvoren je u rajski vrt. Danas, posjetitelji stancije Pižanovac, udaljene oko 4,5 kilometara od Bala, u njemu mogu vidjeti, doživjeti i namirisati vrtove i plantaže od jednog do pet tisuća četvornih metara, u kojima pod nebeskom kapom i stručnim znanjem rastu i cvjetaju polja lavande, buhača, mente, kamilice, nevena, kadulje..., a tu su i maslinici i vinogradi, podsjetnici na stara seoska gospodarstva tipična za istarski krajolik.

Put od sjemena do robne marke

- Gospodarstvo Histria Aromatica realizirano je kao unikatni, proizvodno-edukacijski, agro-turistički centar koji objedinjava put od "sjemena do robne marke". Osim toga, umrežava djelatnosti čovjeka koje su sukladne modernoj civilizacijskoj filozofiji održivog razvoja, poput optimalnog gospodarenja prirodnim resursima, ekološku proizvodnju, očuvanje tradicije, kulture te edukaciju i prosvjećivanje, s posebnim osvrtom na proučavanje etnobotanike kao znanstvene discipline, pojasnio je Boris Filipaj.

Naime, brdo Pižanovoc, u čijem se podnožju nalazi i istoimeno selo, prostire se na površini od oko jedanaest hektara i na svakoj se padini brda, ranije raskrčenoj i obogaćenoj s četrnaest kubika zemlje, uzgaja druga kultura. Osim biljnih i mirisnih plantaža, na "stanciji mirisa Histria Aromatica", svojevrsnom biljnom Diseylandu, nalazi se i atraktivna aleja čempresa, kao i impozantni novoizgrađeni suhozid koji u promjeru od četiri kilometara okružuje brdo.

- Trenutno, uz fantastičan pogled na krajolik, na stanciji je otvorena i suvenirnica, odnosno specijalizirana trgovina proizvoda - marke Aromatica - koja nudi toaletno kozmetičke galenske proizvode manufakturne izrade na bazi autohtonog, aromatičnog bilja: lavande, kadulje, buhača, ružmarina, lovora, smilja..., upravo uzgojenog i prerađenog na poljima tematskog parka Histria Aromatica. Također, otvoren je i restoran s kuhinjom u kojemu se pored ića, mogu kušati i ponajbolja vina istarskih vinara, a s radom su započele i radionice organizirane prema biljnim vrstama i godišnjem dobu.

Naime, polaznici radionica u njima će se moći upoznati s brojnim aktivnostima, od pripremanja parcele (polja), sadnje, sijanja, navodnjavanja i njegovanje biljnih vrsta, žetve, berba i postupaka prerade, pa sve do sušenja biljnog materijala i njene pripreme za daljnju preradu.

Do konca tjedna otvaranje laboratorija

- Do kraja slijedećeg tjedna bit će u funkciji i laboratorij, koji će odmah po otvaranju ugostiti njemačke gimnazijalce, te tri razreda pulskih osnovaca, kaže Boris Filipaj, dodavši i da je pored četiri kilometara suhozida, izgrađeno i 4,5 kilometara šetnica i putova, pa obilazak biljnog Disneylanda, pored ljubavi prema prirodi, očito da iziskuje i dobru kondiciju.

No, priča o rajskom vrtu, u kojem je posao pronašlo deset ljudi, ovime ne završava. Jer, u planu je skorašnje otvaranje i radionica u galenskom laboratoriju u kojem će se provoditi pokazne i samostalne vježbe na kojima će posjetitelji vidjeti i doživjeti kako iz polaznog biljnog materijala nastaje novi proizvod-krema, eterično ulje, sapun, miris..., ali i muzej tradicionalne medicine i farmacije, s postavom herbarija ljekovitog, začinskog, aromatičnog i ostalog autohtonog bilja.