Ingrid bi i luk natjerala da zaplače

SDP-ova saborska zastupnica među 12 izabranih je za funkciju promatrača u toj europskoj instituciji, a javnost se ovih dana sve više pita zašto. Naime, nastup gđe. Antičević-Marinović postao je, jednostavno rečeno - antologijski. 

Piše:Daria Validžić/ladylike.hr/

Prije svega, možemo se fokusirati na ono najočitije - stupanj (ne)znanja engleskog jezika koji nije niti na razini sobarice po hvarskim hotelima, a kamoli jedne predstavnice u tako važnoj europskoj instituciji. Danas je ne znati sporazumjeti se na engleskom gotovo izjednačeno sa nesavladavanjem vještine disanja - on nam je potreban u svim sferama života, pri čemu najveći naglasak možemo staviti upravo na poslovnu komunikaciju. I OK, budimo pošteni - generacije koje su svoje školovanje završavale u bivšoj državi (a u tu skupinu spada i gđa. Antičević-Marinović), možda jest bila malo zakinuta po pitanju učenja engleskog u sklopu osnovnog i srednjoškolskog školovanja, ali budući da njeno radno mjesto zahtjeva to specifično znanje (ili bi barem trebalo zahtjevati po svim zakonima logike), bilo je potrebno uložiti samo malo truda i dobre volje da se i to savlada.

Radnome se puku već godinama servira meni osobno divna ideja cjeloživotnog obrazovanja, no onima na najvišim funkcijama ona je očito besmislena, glupa i nepotrebna.

Ta čemu se usavršavati i biti bolji kad su se već dokopali funkcija na kojima su nedodirljivi? Ono što je gore od njezinog neznanja engleskog je bahatost koju odaje kada govori o svome navodnome znanju - kao da se ruga svim onima uistinu sposobnim ljudima koji ne da ne rade za 6000 eura, koliko se procjenjuje da će jedan promatrač Europarlamenta zaraditi na mjesečnoj bazi, nego sjede na burzi i čekaju da ljudi poput gospođe Ingrid svojim radom u Europi poprave položaj Hrvatske, pa time i njihov. Daleko bi manje prašine podigla da je odlučila izbjeći forsiranje tog nesretnog engleskog kojeg, kako kaže, „uči od malena" (kliknite na link) i progovorila na materinjem hrvatskom, kojim ipak nešto bolje vlada - i zastupnici u Europskom parlamentu vjerojatno bi manje truda uložili u razumjevanje službenog tumača.

Crvene gačice i govor tijela

Svjetske agencije su već prenosile slike crvenih gaćica, koje proviruju ispod žute haljine SDP-ove političarke (i to na političkom skupu) koja je modni uzor očito našla u mlađahnoj Maji Lopatny. S tom razlikom što je političarka ipak obavezna držati se dress-coda uvriježenog u toj profesiji. Koji svakako isključuje pokazivanje intimnog rublja.

Nakon grozomornog engleskog, odmah mi je u oči upao govor tijela koji ne odaje da se radi o jednoj visokoj državnoj predstavnici koja drži govor u europskom zakonodavnom tijelu. Gospođa Ingrid Antičević-Marinović ponašala se, najblaže rečeno, kao da se obraća svojim podređenima, a ne kolegama. Zastajkivanje, izraz dosade na licu koji se izmjenjivao s neskrivenim ponosom što se nalazi baš tu baš tad, meškoljenje, mahanje rukama bez reda i načina...kao da se jučer odlučila baviti politikom i to iz zezancije. Zaboga, i prosječni se student više potrudi prezentirati svoje riječi tijekom seminarskog izlaganja!

Čemu se čudimo???
Međutim, ono što mene najviše čudi je činjenica da su Hrvati ostali u iskrenom čudu. Kao da se nešto takvo dešava po prvi put i kao da ne živimo u državi u kojoj teta na blagajni jednog lanca drogerija ima veću plaću od učitelja i profesora, u državi u kojoj pijani pripadnik zlatne mladeži ubije djevojku u prometnoj nesreći pa umjesto u zatvor ode na školovanje u Švicarsku, u državi u kojoj u Saboru sjedi i za nas odlučuje jedan Kerum i pripadajuća mu sestra.

Ingrid Antičević-Marinović svojom je nekompetencijom zapravo odličan predstavnik jedne takve Hrvatske, a ako želi poraditi i na svom i na hrvatskom imidžu, apeliram da upiše ubrzani tečaj engleskog s izvornim govornicima.

Gospođo Antičević-Marinović,
Ako ne upišete tečaj engleskog  zbog sebe, a onda molim Vas to učinite zbog 4 milijuna Hrvata koji će se crveniti svaki put kad krenete zastupati njihove interese u Europskoj Uniji!