Imoćanima prijeti 6 mjeseci zatvora zbog mučenja psa na Šolti

... državno odvjetništvo iz Splita podiglo je optužnicu protiv ohologa dvojca kojemu zbog zanemarivanja nesretne životinje prijeti šestomjesečna zatvorska kazna.

Braća S.Š. i M.Š. iz Imotskog, odnosno Podbablja prvi su zlostavljači životinja u povijesti splitskog Općinskog suda protiv kojih je podignuta optužnica i koji bi, ako im se dokaže krivnja i ako se predmetni sudac bude držao slova zakona, trebali završiti iza rešetaka.

Ne kači ih novi zakon

U posljednjih sedam godina, odnosno od siječnja 2006. godine, otkako je u Vrbovcu donesena za Hrvatsku povijesna presuda protiv čovjekolike zvijeri koja se iživljavala nad nemoćnom beštijom, na području pod ingerencijom splitskog Općinskog suda kazneno je bilo prijavljeno dvadesetak mučitelja životinja, no sve su te prijave odbačene kao neosnovane.

Članovi društava za zaštitu životinja bili su užasnuti postupcima tužitelja, te nikako nisu mogli shvatiti kako je moguće da niti jedna jedina prijava, a bilo je tu svakavih strahota usmjerenih prije svega prema mačkama i psima, nije urodila kaznenim progonom.

- Napokon se i to dogodilo! Možda je kasno, ali nije prekasno da javnost shvati kako svaki zlostavljač, bez obzira na to zlostavlja li ljude ili životinje, može i mora biti kazneno gonjen. Uzalud nam, naimezakon, a zakon je dobar, ako se ne provodi. Bilo bi poželjno da, poput Amerikanaca, imamo i takozvani animal police, no za početak je i ovo veliki korak u borbi protiv mučitelja životinja - kaže Davorka Roje, predsjednica splitske Udruge za zaštitu kućnih ljubimaca "Sehaliah".

Složna braća S.Š. i M.Š. - vlasnici propale građevinske firmice - bit će procesuirana zbog povrede trećega stavka u 205. članku Kaznenoga zakona koji se odnosi na mučenje životinja i u kojemu piše da će se onaj tko iz nehaja, uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kazniti kaznom zatvora do šest mjeseci.

Braća su još i dobro prošla jer ih, s obzirom na to da su nedjelo počinili prije 1. siječnja ove godine, ne kači novi zakon, sa strožim predviđenim kaznama za mučitelje životinja, prema kojemu bi, za ono što su napravili njemačkome ovčaru sa Šolte, mogli dobiti i do godinu dana iza brave.

Novinare su, podsjetimo, alarmirali susjedi, odnosno svakodnevni svjedoci najgoreg mogućeg psećeg života što ga čovjek može zamisliti. Pas je, naime, četiri godine bio vezan za odbačeni kamion lancem dugim svega dva metra. Gazde bi ga u Gornjem Selu obilazili tek nekoliko puta godišnje, te bi mu, u najboljem slučaju, bacili kost za glodanje.

Prijavili sve ‘Slobodnoj'

Orion, jer tako je jadnome psetu bilo ime, po cijele noći bi cvilio, kilometrima daleko ga se moglo čuti, a hranili su ga - potajice, jer su braća Š. strogo zabranjivala da se njihovome posjedu itko približi, pa je bilo tu i prijetnji fizičkim nasiljem - dobri i hrabri ljudi.

A kad su shvatili da bitku s braćom na taj način neće dobiti, odlučili su čitav slučaj prijaviti "Slobodnoj". A nakon članka u našim novinama, reagiralo je Općinsko državno odvjetništvo. I ušlo u splitsku povijest.