Igranje Tetrisa pomaže u borbi protiv PTSP-a

tetris

Naučnici su istraživanje sproveli nad 71 žrtvom automobilskih nesreća, dok su čekale liječničku pomoć na bolničkom odjeljenju hitne službe.

Stručnjaci su zamolili polovinu pacijenata da se nakratko prisjete nesreće, i da zatim počnu da igraju tetris, jednu od najpopularnijih videoigara u kojoj igrač slaže blokove raznih boja i oblika.

Naziv ove igre potiče od grčkog prefiksa "tetra" (četiri) jer se sve figure sastoje od četiri segmenta.

Druga grupa dobila je zadatak da pokuša da se opustiti pomoću kompjuterskih igrara, zasnovanih na riječima.

Naučnici sa švedskog Instituta Karolinska i Oksfordskog univerziteta ustanovili su da su pacijenti koji su igrali Tetris doživjeli manje ponovljenih sjećanja. Naime, jedan od simptoma PTSP-a je učestalo ponavljanje misli povezanih sa traumatičnim iskustvom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u poslednjem broju časopisa "Molecular Psychiatry", pokazali su da igranje tetrisa ubrzo nakon traumatičnog iskustva smanjuje broj misli povezanih sa neprijatnim događajem skretanjem pažnje mozga s tog događaja, i mijenja način na koji se potresna sjećanja memoriraju.

Zaključili su i da je igranje Tetrisa efikasnije u odnosu na druge video-igre, poput onih koje se oslanjaju na trivijalnosti ili jezičke veštine. Razlog za to je vjerovatno taj što upravo tetris aktivira različita područja mozga.

Ustanovljeno je da se PTSP, vrsta anksioznog poremećaja, razvila kod svake četvrte osobe koja je doživjela automobilsku nesreću.

Tvorac igre je ruski naučnik Aleksej Pažitnov, koji je u travnju 1984. radio kao programer u računarskom centru Sovjetske akademije nauka. Tetris predstavlja spoj računarske igre i njegovog omiljenog sporta - tenisa.

24sata.hr