I to je BiH: Radnici umjesto plate dobijaju cigle, pekmez i brašno

Najnoviji podaci Sindikata distrikta pokazuju da je Brčko apsolutni rekorder po broju tvrtki koje su posljednjih godina morale da se ugase zbog lošeg gospodarskog ambijenta, piše "Pres".

Podaci kojima raspolažu u Sindikatu pokazuju da je prosječna neto plaća radnika u graditeljstvu prošlog mjeseca iznosila 613 KM, dok su radnici u trgovinama i uslužnim djelatnostima zarađivali 512 KM. Zaposleni u državnoj službi mjesečno zarađuju u prosjeku i više od 1.100 KM.

"Kada se sve sabere, ispada da je prosječna neto plata u distriktu 817 maraka, koliko iznosi iu Republici Srpskoj. Ali, problem je u tome što u Brčkom veliki broj poduzeća radnicima mjesecima nisu isplatila ni feninga već kao u srednjem vijeku ljude plaćaju u naturi ", rekao je Kalajdžić.

Broj nezaposlenih radnika, zajedno s onima koji rade u javnoj administraciji, prema riječima Kalajdžića, uveliko je premašio broj zaposlenih u proizvodnji. U sindikatu tvrde da se broj nezaposlenih u distriktu u travnju ove godine popeo na 12.400.

I u Privrednoj komori Brčko distrikta kažu da je situacija alarmantna zbog čega se sve veći broj privatnih poduzeća nalazi u nerješivim problemima. "Kada me netko pita o trenutnim ekonomskim perspektivama u distriktu, najkraći i najefikasiniji odgovor bi bio nula", navodi predsjednik Privredne komore Radoslav Subotić.