Hvidra protiv poplave narodnjaka u Vrgorcu

turbo folk, HVIDRA, narodnjaci, Vrgorac
Ne tako davno Vrgorac je bio poznat kao oaza u Dalmaciju u kojoj se rijetko koji ugostitelj usuđivao preko razglasa pustiti istočni melos. Danas, mladići i djevojke, srednjoškolci, poznaju svaku pjesmu, svaki stih iz folk repertoara istočnih susjeda. Upravo su narodnjački koncerti i zabave detektirani kao mjesta najvećih ekscesa i narušavanja javnog reda i mira u Vrgorcu. Zbog sve toga vrgorska HVIDR-a je odlučila objaviti rat narodnjacima.

- Suočeni smo s poplavom pjevača koji ne promoviraju vrijednosti u skladu s civilizacijskim i kulturološkim krugom kojem pripadamo. Poštujemo pravo svakog pojedinca na osobni izbor zabave i vrste glazbe koju će slušati, ali zadržavamo i pravo kazati kako, u skladu s dosada uočenim, ova vrsta zabave i glazbe ne donosi ništa dobra intelektualnom i duhovnom razvoju mladih generacija.

Pritom ne mislimo samo na ekavicu kojom su komponirani stihovi koje uvozimo s one strane Drine već na sve popratne pojave koje prate ovakvu vrstu glazbe. Alkoholiziranje tinejdžera, tučnjave i razbijanja popratni su sadržaji svake ovakve zabave - kazao nam je predsjednik vrgorske Hvidre Ante Šalinović Mikula.

Hvidra ne namjerava stati samo na medijskom negodovanju nad pojavama koje su zahvatile društveni život u Vrgorcu već su razradili cijelu strategiju suprotstavljanja poplavi narodnjaka. Tako će se obratiti svim ugostiteljima s detaljnim obrazloženjima štete koju društvu čine promovirajući ovu vrstu komercijalne turbo-folk zabave.

Kažu, ući će u svaki razred i objasniti svakom srednjoškolcu kako Hrvatska za koju su se borili njihovi očevi nije zamišljena na vrijednosti koje upijaju u narodnjačkim klubovima.

- Ako treba ići ćemo od kuće do kuće kako bi objasnili roditeljima i djeci sve opasnosti koje ih vrebaju iz narodnjačkih klubova - jasan je bio Ante Šalinović Mikula.

Hvidri su se u ratu s narodnjacima pridružili i veterani vrgorske podružnice 4. Gardijske brigade te Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Kažu, otvoreni su rat dobili, a s ovim podmuklijim tek se trebaju suočiti.

Izvor:dalmacijanews.com