Hrvatski Robin Hood: Pljačkao bogataše zbog nepravde i inata

pljačkaš, robin hood, uhićenje
Relativno nizak, mršav i žilav te proćelav, Ivan Benko (46) sve je samo ne uobičajeni provalnik. U relativno kratkom vremenu nanizao je 30-ak provala i pokušaja provala u Zagrebu, pišu 24sata.

Provaljivao u domove imućnijih građana


Svoje buduće žrtve pažljivo je birao. Naime, bivši branitelj, pripadnik Tigrova, koji je cijeli rat proveo na bojištima te je za to i nekoliko puta odlikovan, ulazio je u domove uglavnom imućnijih građana u Zagrebu i okolici. Među Benkovim žrtvama bilo je brojnih poznatih imena, primjerice bivši premijer Ivo Sanader, viceguverner Hrvatske narodne banke Damir Odak, Hrvoje Čermak, sin generala Ivana Čermaka, Ivan Ergović iz NEXE grupe, medijski magnat Ninoslav Pavić, poduzetnik Dubravko Grgić i mnogi drugi.


U istrazi, nakon što je uhićen, odmah je spremno priznao djela i objasnio: "Pljačkao sam jer me ljute klasne razlike". Djela nije poricao ni na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje je početkom srpnja nepravomoćno osuđen za devet pokušaja i 18 teških krađa iz 2012. i 2013. godine.
Sutkinja Jasna Rađenović izrekla mu je jedinstvenu kaznu zatvora u visini od četiri godine zatvora. Ukupna šteta koju je počinio tim kaznenim djelima iznosi nešto manje od 38.000 kuna. Benko nije krio nezadovoljstvo presudom.


- Žena koja je radila u MORH-u i godinama ga potkradala te ukrala milijun i pol kuna osuđena je na godinu i pol dana zatvora, koja joj je preinačena u rad za opće dobro. A ja ću za ovo robijati četiri godine. Nabijem vaše pravosuđe i takve kriterije - poručio je prije nego što su ga dvojica pravosudnih policajaca s lisicama na rukama izvela iz sudnice i odvezla natrag u pritvorsku ćeliju u zatvoru Remetinec.


Dolijao jer je krenuo u provalu svojim autom

Na upozorenje sutkinje da se ima pravo žaliti, rekao je: "Naravno da ću se žaliti, nego što!". U zatvoru je navodno smršavio, a i prilično je deprimiran, kako smatra, "nepravednom" presudom. Inače, prvu provalu Benko je "odradio" u prosincu 2012. godine. Pitanje je koliko bi još dugo "operirao" da nije napravio kardinalnu pogrešku u koracima.


Naime, u posljednju akciju u kolovozu 2013. godine uputio se svojim automobilom. Iako je obično dobro planirao provale te je uvijek pazio gdje se nalaze nadzorne kamere, taj put zaboravio je na jednu koja je snimila njegov automobil. Bio je to prvi i posljednji put da je svojim automobilom krenuo u neku akciju. Na temelju snimaka policija ga je uhitila ubrzo nakon toga na željezničkoj postaji Sesvetski Kraljevac.


Od tamo je vlakom planirao otići na "posao" u Zagreb. Policija je kod njega pronašla alat, odjeću u kojoj je uvijek provaljivao i kapu s prorezima za oči. Izrazitu drskost Benko je pokazivao time što je spremno ulazio u vile i domove dok su u njima bili vlasnici. Najčešće je provaljivao tijekom noći, dok su vlasnici spavali. Iako je nekoliko puta njegovo pretraživanje i rondanje probudilo iznenađene ukućane, Benko je svaki put uspijevao pobjeći.


Bio je itekako svjestan da su objekti u koje nasilno ulazi zaštićeni alarmnim sustavima i da imaju videonadzor. Kako se za provale unaprijed dobro pripremao, znao je točno gdje su postavljene nadzorne kamere. Odjeven u vojničke hlače, crnu trenirku i s fantomkom na glavi redovito bi se okrenuo te mahnuo direktno u kameru. Iako nije visok rastom, visine je oko 170 centimetara, Benko je sa svojih 60-ak kilograma bio izrazito čvrst i žilav te vrlo okretan. Koliko je Benko dobro fizički pripremljen, istražitelji su mogli vidjeti na snimkama nadzornih kamera.

Novac je uglavnom trošio na noćne dame

Bez većih problema preskakao je ograde, brzo i spretno se kretao po terenu, a za obiti bravu ponekad mu je trebalo samo desetak sekundi. Njegova fizička sprema ne čudi s obzirom na to da je u ratu bio pripadnik najelitnije i najbolje opremljene jedinice hrvatske vojske - Tigrova.


Njegov polubrat Slavko Lisjak nemalo se iznenadio nakon što je, poslije Benkova uhićenja, saznao za što ga sve tereti policija. Novinarima je rekao da Benko ništa od svojeg plijena nije donosio kući. Bio je slab na žene te je novac uglavnom trošio na "noćne dame". Nakon rata nije promijenio stil života.

Pripadnik Tigrova koji se nagledao strahota u ratu

Pazio je na sebe, održavao formu i vodio računa o prehrani. Njegov polubrat je rekao da Benko, primjerice, nikad nije jeo kruh uz krumpir. Oduvijek je bio pun snage, a izdržljivost mu je bila jedna od glavnih osobina. U pubertetu je dizao utege, a je li s tim nastavio, njegov polubrat nije znao.


U ratu je kao mitraljezac proveo četiri godine i jedanaest mjeseci. Nije samo sjedio u vojarni, nego je stalno hodao bojištima, uglavnom u okolici Dubrovnika i južnoj Dalmaciji. To je na njega zauvijek ostavilo traga jer se nagledao mnogih užasa. Nekoliko njegovih prijatelja navodno je palo u ruke četnicima, koji su neke od njih polili benzinom i zapalili. Kad je sa svojom postrojbom išao u oslobađanja, vidio je njihova unakažena tijela.

Prekinuo fakultet i otišao u rat

U ratu se nagledao takvih i sličnih prizora. Inače, Benko je prija rata studirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Prekinuo je studij i javio se u vojsku. Nakon rata želio se vratiti na fakultet, no nije uspio proći prijamni ispit. Sve ga je to deprimiralo, a osobito činjenica da zapovjednici postaju ljudi koji dana nisu proveli na ratištu.

Počeo je prezirati svu takozvanu elitu, ljude iz visokog miljea i to nikad nije skrivao. Kako nije mogao naći posao, počeo je postavljati pločice na crno, i to je radio sve do uhićenja.

Prva osoba koju je Benko nazvao nakon uhićenja bio je upravo Lisjak. Nažalost, u žurbi je pritisnuo krivu tipku i odbio poziv. Poslije ga je pokušao povratno nazvati, no mobitel je već bio ugašen. Poslije su ga policajci izvijestili da je Benko uhićen i da se nalazi u sjedištu krim policije u Heinzelovoj. Lisjak tvrdi da njegova polubrata nije mučio novac, nego samo žene.


Ima zemljište koje je dobio kao branitelj, a koje, prema riječima njegova polubrata, vrijedi i do 600.000 kuna. Kuću u kojoj živi sagradio je vlastitim rukama. Obično se vozio biciklom, a svoju 15 godina staru Ladu znao je parkirati kod brata u dvorištu smatrajući da je tamo sigurnije. Nakon uhićenja policija je, osim Benkove, pretražila i Lisjakovu kuću. U njoj su našli staru, zahrđalu, neispravnu malokalibarsku pušku koja je pripadala njihovu ocu. Osim te puške, u pretresu dviju obiteljskih kuća policija je pronašla više ukradenih novčanika, torbi i slično. Iako je žrtvama često krao kreditne kartice i dokumente, nikad ih nije koristio, nego ih je poslije znao i odbaciti.


Osim nadzornih kamera, policiji su pomogli i građani očevici koji su im, kad je upaljeni alarm znao Benka potjerati niz ulicu, rekli niz korisnih informacija. Njegovi susjedi, nakon uhićenja, rekli su novinarima da za Benka vrijedi ona: "Kakav otac, takav sin". Na ratnoj nozi bio je, tvrdili su susjedi, i s ocem. Navodno više nisu u kontaktu te ga otac ne posjećuje u zatvoru. Prije nego što je počeo provaljivati u domove, nikad se nije bavio kriminalom.

Odustao od provale u kuću bivšeg premijera

U pritvoru je od rujna 2013. godine. U vilu bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu pokušao je provaliti u srpnju 2013. u jutarnjim satima. Podesnim predmetom izbio je uložak cilindrične brave na ulaznim vratima u dvorište. Nakon nekog vremena shvatio je da ipak neće uspjeti ući u dobro zaključanu kuću te je odustao od nauma ništa ne otuđivši. Oštetio je tek bakrene cijevi za oborinske vode s krova kuće.


Ipak, njegovu "operaciju" snimilo je nekoliko nadzornih kamera postavljenih na samoj kući, kao i na nekoliko domova Sanaderovih susjeda. Iz kuće poduzetnika Dubravka Grgića ukrao je upaljač i aktovku Louis Vuitton vrijednu oko 15.000 kuna. Također u srpnju provalio je u kuću Hrvoja Čermaka te mu ukrao regulator za ronjenje i torbu Mares vrijedne 1000 kuna. Iz kuće Ivana Ergovića odnio je ključeve Audija i novac u raznim valutama u iznosu od 9815 kuna.

Ninoslavu Paviću iz kuće je uzeo 5500 kuna i novčanik. U dom supružnika viceguvernera HNB-a Damira Odaka i njegove supruge provalio je u rujnu 2013. godine

Supruga me je ujutro probudila i rekla mi da smo imali provalu. Spustio sam se u prizemlje i vidio da su ulazna vrata otvorena, kao i prozor u kuhinji kuće - svjedočio je na sudu Damir Odak. Benko je tada ukrao laptop s torbom u vlasništvu HNB-a, a Odaku je uzeo i sve kartice te dokumente. Odakovoj supruzi Lidiji ukrao je 600 kuna i oko 200 eura iz novčanika. Benko im je uzeo sve ključeve, ključ od malog sportskog aviona Cessne, koji je Odak tada imao, čak i ključ od školskog ormarića koji je bio u Lidijinoj torbi. Zbog toga će HNB-u morati platiti 7500 kuna, a supružnicima Odak oko 2300 kuna.
Benko je u tom postupku na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu prvo osuđen na tri i pol godine zatvora za 18 krađa, dok je za pokušaje oslobođen.

Drugostupanjski, Županijski sud u Zagrebu smanjio je presudu na tri godine i ukinuo oslobađajući dio za pokušaje. Stoga je sud ponovio postupak u tom dijelu te ga, nakon njega, osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine. "Fantom" se trenutačno nalazi u kaznionici u Glini gdje je već počeo izdržavati kaznu.