HRVATSKA TRI PUTA SKUPLJA Za 12 dana odmora u Grčkoj - 574 kn s prijevozom

Hrvatska, odmor, grčka, ljeto, vrućina
...već u drugom tjednu svibnja jer se malo koji hotel na Jadranu može trenutačno pohvaliti dobrim rezervacijama dolazaka, a stotine hotela trenutačno rade s tek tridesetak posto popunjenosti kapaciteta, piše slobodna dalmacija.

 

Ukratko, svibanj, koji je najavljivan kao mjesec na kojemu će se "lomiti" uspješnost cijele sezone jer nema niti jednog blagdana ni školskih praznika u Europi, do sada je donio ono što se i očekivalo - malobrojne goste, lošu popunjenost i poluprazne hotele. Čini se kao da je ove godine to turistički mjesec za koji trenutačno svi u Hrvatskoj jedva čekaju da što prije završi.

Istodobno je mediteranska konkurencija, suočena s istim problemima, odlučila goste pridobivati cijenama. Grčka je tako ovih dana ponudila apartmanski smještaj u Sitoniji i manjim mjestima toga poluotoka za nevjerojatnih 6 eura dnevno!! Toliko, naime, stoji krevet dnevno po osobi u studio-apartmanu u Toroni, Kalamitsi, Sarti, Neos Marmarasu...

Preračunato, dvanaestodnevni smještaj u apartmanu u svibnju u Grčkoj s autobusnim prijevozom (iz Srbije, Mađarske, Bugarske) može se naći za samo 78 eura. Naravno, treba do Grčke doputovati, a treba se i hraniti na odmoru...

Pa ipak, svi portali i oglasi "zvižde" od tih nevjerojatnih ponuda kojima Grčka pokušava nadoknaditi velike minuse iz lanjske godine i ovogodišnje predsezone.

- Grčka je značajno snizila cijene na mnogim tržištima, a kada se ide u takvu borbu za goste, onda to mora biti najmanje 20 posto. Zato su veliki popusti jedino na što oni privlače pažnju tržišta. Ali, Hrvatska u toj priči nema što tražiti, jer te cijene mi ne možemo i ne trebamo pratiti.

- Problem je, međutim, što se kod nas mnogi sada bave analizom turističkog prometa u svibnju umjesto da rade punom snagom na prodaji listopada koji ima još puno mogućnosti. I svibanj je dobar tamo gdje ima osmišljene ponude i ciljano se ide prema skupinama koje sada putuju, pa trenutačno u Poreču imamo 27 grupa seniora i biciklista. Ne možete prodavati odmor u svibnju obiteljima s djecom i onda se čuditi lošoj prodaji, kada se zna da je to mjesec bez školskih praznika - kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa.

Kada se zna da se u Hrvatskoj smještaj u apartmanu ne može dobiti ispod 15-20 eura dnevno po osobi, dok je najniža cijena hotelskog polupansiona u predsezoni 25-30 eura dnevno, uz dodatak za troškove prijevoza, jasno je o kolikim se razlikama radi.

- Nama na Korčuli svibanj je katastrofalno loš u alotmanskim ugovorima iako su cijene vrlo niske, ali ni to nije privuklo goste, a otvorili smo gotovo sve hotele - kaže Jure Vlašić, direktor tvrtke "Hoteli Korčula".

Istodobno u hotelima Brela, Tučepa, Bola i Starigrad Paklenice, koji su u vlasništvu "Bluesun" hotelske grupacije, situacija je značajno bolja.

- Nama je svibanj bolji nego lani. Ne slažem se s tim da se sezona "lomi" na svibnju, imamo mi još uvijek puno prostora za rast, posebno u posezoni. Osim toga, važno je i s kakvim cijenama se nešto prodalo, a ove godine mi nemamo velike potrebe za akcijama i snižavanjima pa će to za poslovanje biti ključno - govori Marin Brbić, direktor prodaje "Bluesun hotela".