Hrvati u novoj godini žele novi posao

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
Za 2014. godinu 57% ispitanika nije donijelo niti jednu novogodišnju odluku jer smatraju da se odluke moraju donositi kroz cijelu godinu te ne vide smisao u donošenju odluka na određeni datum.

Od ispitanika koji su donijeli odluku za 2014., njih tri četvrtine (73%), izjavilo je da je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Najviše ispitanika (60%) donijelo je odluku o pronalasku (boljeg) posla, dok ih je 17% odlučilo više zarađivati, a 13% ispitanika usmjerilo se na dodatnu edukaciju.

Ispitanici su se u najmanjoj mjeri odlučivali na promjenu vlastitog ponašanja (3%) i uspostavu novih poslovnih kontakata (2%).

Po pitanju ispunjenja odluka za 2014. godinu, 36% ispitanika ispunilo je poslovnu odluku, dok ih je 34% ispunilo svoju privatnu odluku. Žene u većoj mjeri ispunjavaju svoje novogodišnje odluke (39%) nego muškarci (25%).

Novogodišnju odluku za 2014. godinu u najvećoj su mjeri ispunili ispitanici u dobi od 26 do 30 godina (41%), a u najmanjoj mjeri ispitanici u dobi od 31 do 40 godina (25%).

Odluku za 2014. godinu su u najvećoj mjeri ispunili ispitanici sa visokom stručnom spremom (40%), a u najmanjoj ispitanici sa srednjom stručnom spremom (30%).

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, trećina ispitanika (30%) kao razlog navodi zapreke koje su im se našle na putu. Malo manje od petine ispitanika (17%) navodi da im nije niti bilo važno da ostvare donesenu odluku, dok ih 13% nije uspjelo zbog nedostatka podrška okoline.

Odluke za 2015. godinu: prvenstveno (bolji) posao, a zatim veća zarada

Malo više od polovice ispitanika namjerava donijeti novogodišnju odluku (56%), dok ih 23% nema tu namjeru, a 21% još ne zna.

Žene (60%) u većoj mjeri nego muškarci (55%) planiraju donijeti novogodišnju odluku vezanu uz posao.

Od ispitanika koji će donijeti novogodišnju odluku vezanu uz profesionalni život, najviše će ih se odlučiti pronaći (bolji) posao (52%). Odluku o većoj zaradi namjerava donijeti 15% ispitanika, dok će ih se 12% odlučiti na dodatnu edukaciju. Najmanje ispitanika, tek 1%, odlučit će se na promjenu dosadašnjeg ponašanja na radnom mjestu, dok će ih 3% poraditi na ravnoteži poslovnog i privatnog života.

Da donošenje novogodišnjih odluka povećava motivaciju za realizaciju smatra 40% ispitanika, dok ih 41% to negira. Petina ispitanika (20%) nema mišljenje po tom pitanju.