FOTO  Hrvati u Chicagu – uvijek na braniku svoje domovine

MAGNUM CRIMEN 1945, chicago

...„MAGNUM CRIMEN 1945." svoj promotivni hod sjevernoameričkim kontinentom završio je u najbrojnijoj hrvatskoj zajednici u SAD-u, u Chicagu u nedjelju 1. studenoga u Hrvatskom kulturnom centru.

Prije projekcije govorio je župnik župe sv. Jeronima u Chicagu fra Ivica Majstorović.
Film redateljice i scenaristice Nade Prkačin „MAGNUM CRIMEN 1945." tematizira strašni zločin biološkog i duhovnog desetkovanja hrvatskog naroda na bleiburškom polju i križnim putevima 1945. čiji nalogodavci i izvršitelji nikad nisu procesuirani.
„Ovaj film ublažuje sjećanje obitelji koje se i danas s tugom sjećaju gubitka svojih bližnjih, a u rasvjetljavanju tog stradanja nemaju podršku državnih institucija", predstavila je uoči projekcije producentica filma Ksenija Abramović.
Ali „ne samo da su naši ljudi ubijani oružjem" i bacani u više od 1.700 jama diljem bivše države, „nego je potican i masovni egzodus misleći da se time zatire snaga hrvatske države i identiteta", podsjetila je Ksenija Abramović.

Hrvatska dijaspora u SAD-u jedna je od najbrojnijih u svijetu, a mnogi su otišli upravo zbog zločinačkih postupanja opisanih u filmu „MAGNUM CRIMEN 1945.". Temeljem procjena Veleposlanstva Republike Hrvatske i Generalnih konzulata RH u SAD, Hrvatskih katoličkih misija, popisa stanovništva u SAD-u, te temeljem same procjene hrvatske zajednice, u SAD-u danas živi oko 1 200 000 Hrvata i njihovih potomaka, donosi na svojim stranicama Državni ured za Hrvate izvan RH. Najbrojnija je zajednica upravo u Chicagu i okolici.

„Dragi moji sunarodnjaci", obratila se okupljenima direktorica Laudata Ksenija Abramović, „vi se niste pokolebali - nego ste, počinjući ispočetka, ostali vjerni domovini i u tuđini... To je Božji dar... I uvijek ste na braniku svoje domovine, kako ste to pokazali i u Domovinskom ratu, i činite to uvijek kad vas zamoli i zatreba domovina."
Žrtve o kojima govori ovaj film, nisu imale priliku za život. „Budimo zahvalni za žrtve koje su vlastitim životom, na najokrutnije načine, plaćali za hrvatsko ime i slobodu koja su ishodili hrvatski branitelji desetljećima poslije. Zahvaljujući toj slobodi, mogao je nastati i ovako argumentirani i dokumentarni govor o Bleiburgu u filmu 'MAGNUM CRIMEN'", zaključila je Ksenija Abramović.
U sklopu događaja, kratko je predstavljena i Laudato televizija. I ovog se puta hrvatska zajednica u Chicagu pokazala spremnom biti „na braniku", velikodušno prihvaćajući brigu za projekt prve obiteljske televizije s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj.
Završnu riječ dao je fra Jozo Grbeš - kustos hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji.

U glazbenom programu sudjelovali su Marija Šego, Medena Kovačević i Iva Galić.