FOTO  HERCEGOVINA.info u posjeti Vječnom gradu Rimu

rim, Vječni grad, u vatikanskim vrtovima
Prema legendi, Rim je osnovao Romul oko 753. godine prije naše ere. On je bio jedan od dvojice braće, sinova kralja Eneja, koje je njihov stric Amulije bacio u košari u Tiber, a pronašla ih vučica i i othranila svojim mlijekom.

Regija Lazio, za koju će svi reći kako je predvorje Rima, proteže se od planina do očaravajuće obale, maslinika i vinograda koji su od pamtivijeka bili izvor obilja za prebogate rimske trpeze i nezaboravne gozbe. Posjet Rimu doživljaj je podjednako uzbudljiv za sva čula, od jedinstvenog putovanja u povijest do praznika za najfinija nepca i nosove. No, spremate li se onamo ljeti, pripremite se za iznimno visoke temperature bez daška vjetra, a osvježenja nema čak ni noću. Neka vas ne iznenade brojni doseljenici koji su posljednjih godina doslovno preplavili Rim. Susrest ćete ih u svakom dijelu grada.

Za obilazak bazilike valja izdvojiti vremena i strpljenja, a poseban osjećaj izaziva Michelangelovo remek-djelo - Pietà!

U vatikanskim kriptama čuvaju se neprocjenjive zbirke sarkofaga, među kojima i onaj svetog Petra, a ondje je pokopan i mnogima Hrvatima najdraži papa - Ivan Pavao II.

Pogled na kupolu renesansnog majstora Michelangela izmamit će obećanje da ćete ponovno doći. Vatikanski muzeji ljubiteljima umjetnosti i povijesti mogli bi oduzeti tjedan dana. Rafaelove odaje, Borgijine odaje, Vatikanska biblioteka, veličanstvena Sikstinska kapela, a na čak 15 dvorana pružila su se blaga pinakoteke, dok je u Muzeju antike najbogatija zbirka klasične umjetnosti na svijetu.

Kolosej, točnije amfiteatar cara Flavija, jedan je od mnogih zaštitnih znakova Rima, a sagrađen je još za Rimskog Carstva. U njemu su se gladijatori borili na život i smrt, a okupljena svjetina klicala im je slaveći okrutnost i krvoproliće. Amfiteatar može primiti čak 50.000 posjetitelja, a borbe su se smatrale vrhuncem društvenih događaja u starom Rimu.

Moramo i upozoriti sve naše čitatelje da je grad Rim pored svoje ljepote postao i veoma opasan grad.

Iz našeg iskustva možemo potvrditi da nije preporučljivo hodati u nekim dijelovima Vječnog grada , pogotovo ne u noćnim satima kada je naša ekipa bila na terenu .Ratovi u sjevernim dijelovima Afrike, Bliskog istoka doprinjeli su dolazak velikog broja izbjeglica koji je čini se nerješivi problem za kako Italiju, tako i za cijelu EU .

HERCEGOVINA.info