Hakirao računala i špijunirao ljude tijekom seksa

haker
Živimo u vremenu kada je samo jedan klik na krivi link ili skidanje pogrešnog programa na računalu dovoljno da ljudima upropasti život - zabilježeni su brojni slučajevi u kojima su hakeri provalili u računala i špijunirali ljude bez njihovog znanja putem web kamera, krali im privatne slike i poslije ih ucjenjivali objavom tih fotografija i snimljenih videozapisa. Žrtve takvih napadača često su bile žene koje su, pod prijetnjom objave njihovih privatnih fotografija, morale pred web kamerama izvoditi striptiz i slično za pervertite koji su uspjeli provaliti u njihova računala. Novi slučaj takvog pervertita dolazi iz Leedsa- 33.-godišnji Stefan Rigo koristeći karticu bivše djevojke na internetu je kupio malware putem kojeg je uspio preuzeti kontrolu nad udaljenim računalima te je vlasnike tih računala svakodnevno špijunirao putem web kamera.

Prema policijskom izvještaju, on je provodio pet do čak dvanaest sati ispred računala špijunirajući nepoznate ljude, ali i neke svoje poznanike kojima je uspio sckshadeoftvera provaliti u računala. Osim tijekom rada na računalu i slično, ovaj pervertit žrtve je promatrao (naravno, sve bez njihovog znanja) i tijekom seksa, a 'pao' je prošle godine tijekom međunarodne operacije čija su meta bili upravo korisnici ovakvih alata za preuzimanje kontrole nad udaljenim računalima, špijuniranje i krađu podataka. Putem softvera Blackshades , osim što je mogao kontrolirati web kamere svojih žrtava, Rigo je mogao pristupati i svom sadržaju na računalima, imati pristup bankovnim i drugim osjetljivim informacijama, a na računala svojih žrtava mogao je instalirati i drugi opasan softver i koristiti ih u kriminalnim radnjama poput DoS napada.

Tijekom suđenja on je priznao optužbe za voajerizam (koje je teško mogao pobiti s obzirom da su na njegovom računalu pronađene slike ljudi koje je špijunirao tijekom seksa), krađu lozinki i pristup sadržaju mailova s napadnutih računala te je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od 40 tjedana i 200 sati dobrotvornog rada, a njegovo ime nalazit će se u registru seksualnih prijestupnika tijekom sljedećih sedam godina. Angela McKenna iz britanske jedinice za cyber sigurnost pozvala je sve korisnike na oprez prilikom surfanja internetom te ih je upozorila kako nikada ne smiju klikati na nepoznate linkove ili na linkove koje su dobili od nepoznatih ili sumnjivih izvora.

Izvor:bcc