Hadžihafizbegoviću i Edi dali su putovnicu, a Halida odbili..

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović ovih je dana na Sarajevo film festivalu dao intervju televiziji Al-Jazeera, u kojem se s posebnim ponosom osvrnuo na hrvatsko državljanstvo koje je proljetos dobio na preporuku Ministarstva kulture RH. Hadžihafizbegovića je naše ministarstvo ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje o dodjeli državljanstva potpisao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

 

Takva procedura uobičajena je za vrhunske sportaše angažirane u RH, kojima se državljanstvo dodjeljuje uz preporuku Ministarstva sporta, ali mnogo se rjeđe piše o dobivanju državljanstava na preporuku Ministarstva kulture.

- Upravni postupak za dodjelu državljanstva predviđa konzultacije MUP-a s resornim ministarstvima. U slučajevima osoba koje su se posebno istaknule na području umjetnosti ili znanosti, često se traži mišljenje našeg Ministarstva - objasnila je Nataša Petrinjak iz Ministarstva kulture.

Jedan od najpoznatijih tražitelja domovnice godinama je bio Edo Maajka, koji je državljanstvo napokon dobio 2010., i to upravo zahvaljujući kulturnom doprinosu. Hrvatske dokumente svojedobno je tražio i Halid Bešlić, ali bezuspješno.

- Temeljem odredbe članka 12. stavka 1. Zakona o državljanstvu, koje predviđa primanje stranaca u državljanstvo RH uz preporuku resornog ministarstva, od 1. siječnja 2004. do 17. svibnja 2013. godine hrvatsku je putovnicu dobilo 625 osoba - rekao nam je Dušan Miljuš iz MUP-a.

24sata.hr