Građani u BIH plaćaju najskuplji kruh u regiji

kruh, brašno, cijene, Hercegovina, kruh, dani kruha, kruh, dani kruha, kruh, Hercegovina, akcija, brašno, cijena, BIH, kruh, mitovi, kruh, debljanje, kruh, debljanje, istraživanje, kruh, stari kruh, hrskav kruh, kruh, mlijeko, cijene, kruh, bijeli kruh, promjene, jelo, zdravlje, kruh, izbjegavati, razlozi, hrana, kupovina, ušteda, kruh, Rusija, tehnologija, kruh, zabluda, debljanje, debljina, katica kiš, kruh, kruh, zdravlje, kruh, svježina, recept, meso, kruh, kazna, pekara, kruh, stari kruh, poskupljenje, poskupljenje, kruh

Stanovnici u našoj zemlji zasigurno plaćaju najskuplji kruh u regiji. Međutim, niže cijene kruha najavljene su u Federaciji, ali ne i u RS-u. Usprkos padu cijena brašna, pekari u RS-u nemaju namjeru u skorije vrijeme formirati nove 'cijene. Tajnik Pokreta potrošača RS-a Dragovan Petrović rekao je kako je kruh, pravljen od brašna tipa 500, u Srbiji jeftiniji i za 40 feninga u odnosu na Republiku Srpsku.

Slična situacija je 1 u ostalim zemljama u regiji, tako da stanovnici RS-a jedu najskuplji kruh u regiji, koji košta i do 1,40 maraka, kazao je Petrović. On je naglasio kako se pekari u RS-u ponašaju monopolistički te žele zaraditi na štetu stanovništva. U RS-u u prethodna dva mjeseca cijene brašna stalno su u padu, a pekari kažu da će cijene kruha sniziti tek kada brašno bude duže razdoblje iznosilo 0,65 maraka po kilogramu bez uračunatog PDV-a. Predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos rekao je da se cijene brašna kreću od 0,70 do 0,80 maraka po kilogramu bez PDV-a.

"Sadašnje kalkulacije cijene kruha pravljene su kada je brašno iznosilo 80 feninga. U ovoj godini pekari su imali značajne gubitke i ne možemo nikako formirati niže cijene kruha", kazao je predsjednik Udruženja pekara RS-a Saša Trivić za RTRS.

S druge strane, cijene kruha u Federaciji se od sutra snižavaju. Tako je poduzeće Klas Sarajevo najavilo je kako će od sutra, 5. kolovoza maloprodajna cijena osnovnih vrsta kruha, polubijelog i narodnog težine 400 grama tog sarajevskog proizvođača iznositi 1,15 maraka, umjesto dosadašnjih 1,30 maraka. (DL)