Građani BiH najkvalitetnijim smatraju Mercedes, U2, Halida Bešlića i Barcelonu

Mercedes, Daimler, prodaja, QUDAL, Mercedes, Halid Bešlić, QUality meDAL
Rezultat je to prvog bosanskohercegovačkog istraživanja QUDAL - QUality meDAL - DEEPMA koje je u ožujku ove godine provela švicarska organizacija ICERTIAS - International Certification Association GmbH sa sjedištem u Zűrichu putem web-ankete na uzorku od 1.200 bosanskohercegovačkih građana, korisnika interneta starijih od 15 godina.

Cjelokupno istraživanje QUDAL u Bosni i Hercegovini obuhvatilo je više od stotinu komercijalnih i nekomercijalnih kategorija (npr. najkvalitetnije mlijeko, najkvalitetniji automobil, najkvalitetnijeg domaćeg pjevača i sl.). Prvi rezultati ovog složenog istraživanja sada su obrađeni i dostupni za analizu.

Kako naglašavaju u ICERTIAS-u, istraživanjima QUDAL - QUality meDAL želi se popularizirati kvalitet i važnost kvaliteta. "Projektom QUDAL želimo skrenuti pažnju potrošača na to da imaju potpuno pravo živjeti kvalitetnije i zahtijevati na tržištu veću kvalitet za svoj novac", ističu u ICERTIAS-u. Pravo na kvalitet i kvalitetniji život pogotovo je aktuelno danas, u trenutno iznimno zahtjevnom ekonomskom okruženju, zaključuju u švicarskom ICERTIAS-u.

Fokus na kvaliteti

Bosanskohercegovačke građane i građanke pitali su u QUDAL - QUality meDAL istraživanju što bi oni kupovali i šta bi koristili da im pri kupovini novac nije apsolutno nikakav problem te da pri odluci o kupovini i konzumaciji vode računa isključivo i samo o kvaliteti.

Istraživanje QUDAL - QUality meDAL daje stoga jednu posve novu sliku o Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkom tržištu i otkriva razmišljanja bosanskohercegovačkih građana o vrijednostima i kvalitetu koji su im dostupni i na koji ih način oni prepoznaju i valoriziraju.

Istraživanje tržišta QUDAL ne mjeri stoga niti tržišne udjele (prodaju) niti snagu nekog brenda, već isključivo iskustvo i mišljenje samih potrošača o tome tko njima za određene kategorije nudi najveća razina kvaliteta u njihovoj zemlji.

Na koji način razmišljaju bosanskohercegovački građani kada je riječ o vrhunskom kvalitetu možda najbolje govori kategorija iz istraživanja QUDAL - Quality DEEPMA - "Obiteljski automobili".

Mercedes, Madonna i Džeko najbolji

Bosanskohercegovačkim građanima u anketi QUDAL postavljeno je za ovu kategoriju sljedeće pitanje: "Navedite naziv proizvođača, odnosno ponuđača obiteljskog automobila koji po vašem osobnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najveću kvalitetu na bosanskohercegovačkom tržištu:"

Najveći broj anketiranih na ovako postavljeno pitanje odgovorio je - ''Mercedes''.

Na pitanje o apsolutno najkvalitetnijoj glazbenoj grupi u svijetu najveći broj bosanskohercegovačkih ispitanika naveo je U2. U kategoriji najkvalitetnijeg glazbenog izvođača odnosno pjevača/pjevačice u svijetu na prvom mjestu smjestila se Madonna.

Nogometaš Messi pozicionirao se pak na prvo mjesto kao najkvalitetniji svjetski sportaš prema mišljenju bosanskohercegovačkih građana, dok je po mišljenju ispitanika u BiH, Barcelona najkvalitetniji sportski klub na svijetu (neovisno o tome o kojem je sportu riječ).

Kada je, pak, riječ o kvalitetu osoba, projekata, organizacija u Bosni i Hercegovini ispitanici u istraživanju QUDAL u kategoriji najkvalitetniji sportaš/sportašica u Bosni i Hercegovini na prvo mjesto stavljaju Edina Džeku, odnosno nogometni klub FK Željezničar u kategoriji najkvalitetniji bosanskohercegovački sportski klub (neovisno o tome o kojem je sportu riječ).

Kao najkvalitetniju glazbenu grupu u Bosni i Hercegovini najveći broj ispitanika u istraživanju QUDAL navodi grupu Dubioza kolektiv, dok u kategoriji najkvalitetniji pjevač/pjevačica u Bosni i Hercegovini najviše glasova daju Halidu Bešliću, priopćeno je.

U ostalim komercijalnim kategorijama istraživanja QUDAL kao ponuđače apsolutno najviše razine kvaliteta bosanskohercegovački građani navode naprimjer: Dukat (kategorija mlijeko); Nescafé (kategorija instant kafe); Fructal (kategorija sokova); Tešanjski kiseljak (kategorija gaziranih voda); Nivea (kategorija krema za lice); HP (laptopi); Nike (sportska obuća); Unicredit (banka); Grawe (osiguravajuća kuća), Visa (kreditna kartica) i dr.

O projektu QUDAL

QUDAL - QUality meDAL je projekt švicarske kuće ICERTIAS - International Certification Association GmbH.

Projektom QUDAL istražuju se i nagrađuju subjekti (proizvodi, usluge, mediji, javne osobe, kulturni i sportski sadržaji i dr.) koji na određenom teritoriju nude najveća razina kvalitete - prema mišljenju građana, odnosno samih konzumenata.

Cilj projekta QUDAL je skrenuti pozornost javnosti na važnost kvaliteta u svakodnevnom odabiru i prava građana na vrhunska razina kvalitete, kao i omogućiti potrošačima lakše snalaženje i lakši pronalazak najkvalitetnijih proizvoda i usluga na tržištu.

Istraživanja QUDAL - QUality meDAL provode se u potpunosti u skladu s odredbama Međunarodnog kodeksa za provođenje tržišnih i društvenih istraživanja, koji su donijeli Međunarodna trgovačka komora (ICC) i Svjetsko udruženje istraživačkih stručnjaka (ESOMAR).

Bitno je napomenuti da istraživanje QUDAL ne mjeri tržišne udjele ili snagu brenda, već isključivo i samo iskustvo, zadovoljstvo i percepciju ispitanika kada je riječ o kvalitetu usluge i ponude na tržištu.