Gradišćanski Hrvati obilježavaju pet stoljeća od progona

Gradiscanski hrvati narodna nosnja

Projekt koji će se održati u nekoliko država počinje u Bosni i Hercegovini, točnije u Kiseljaku.

Sudionici se okupljaju danas u Kiseljaku, a program, će se održati na trgu ispod općine u petak 3. srpnja s početkom u 20 sati.

Okupljeni će tako moći vidjeti izvedbe raznih narodnih plesova iz sedam zemalja: Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Progon 150 tisuća Hrvata

Riječ je o obilježavanju 485 godina od progona Gradišćanskih Hrvata, odnosno 485 godina od progona i preseljenja 150 tisuća Hrvata BiH i Hrvatske na prostor Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke, danas pod jedinstvenim imenom Gradišće temeljem čega i ime Gradišćanski Hrvati.

U želji očuvanja tradicije, kulture, jezika ali i svekolike povezanosti sa korijenima i narodom svoga podrijetla skupina entuzijasta odlučila se na ovu manifestaciju. Organizacijski odbor koji predvodi Franjo Pajrić iz Koljnofa, mađarskog grada s kojim Kiseljak njeguje prijateljske odnose sačinio je program ovogodišnje manifestacije. Ove godine projekt se po prvi put održava i u BiH

Sudionici iz sedam zemalja, odjeveni u narodne nošnje svoga kraja, započet će svoj pohod 3. srpnja s povijesnog lokaliteta Bobovac.

U tradicijskim nošnjama

Plan je proći i kroz Kraljevu Sutjesku zaprežnim kolima, uz konje i kočije, s ciljem slikovitog prikaza teške sudbine prognanika. Istog dana sudionici će posjetiti i Franjevačke samostane u Kreševu i Fojnici, a dan završava nastupom 15 parova koji će se predstaviti u narodnim nošnjama svoga kraja na gradskom trgu u Kiseljaku. Nakon Kiseljaka projekt se nastavlja u Busovači, Vitezu, Travniku i Jajcu, pa sve do Banja Luke do Samostana "Marije Zvijezde". Potom se nastavlja putovanje kroz Republiku Hrvatsku i druge zemlje. Na cijelom putovanju sudionici će biti u tradicijskim nošnjama Hrvata, a izvodit će plesni program iz krajeva iz kojih dolaze.

Dnevni list