Grad Chefchaouen tri puta godišnje boje u plavo

30.10.2016
1/3

Nakon što su građanke marokanskog grada Chefchaouena odlučile da ga urede, ovo mjesto pretvorilo se u jednu od najuspješnijih turističkih destinacija u Maroku, piše BBC.

Srednjovjekovni grad Chefchaouen je jednom bio mjesto kroz koje se samo prolazilo usput. Žene u gradu došle su na ideju da ga oboje u plavo i tako su ga učinile zanimljivim turistima.

- Plavo u Chefchaoenu započelo je tek prije 20 godina. Tradicionalno, samo jedna oblast u gradu je bila plava, stari židovski dio grada. Sada se cijeli stari grad boji tri puta godišnje - rekao je lokalni vodič Abdeslam Mouden.

Niko nije siguran zašto je ovaj planinski grad obojen baš u plavo. Neki kažu da je to spiritualna boja židova i muslimana, dok drugi vjeruju da je to priznanje planinskom izvoru koji je omogućio naseljavanje. Alternativno pojašnjenje je da plavo tjera komarce, što je posebno korisno.

Žene grad boje ručno, najčešće tijekom noći, dok drugi spavaju. Međutim, nije cijeli grad plav. Gradska tvrđava i dalje je crvenkasto-narandžasta, a džamija ostaje bijela, ali to je zato što ih niko još nije obojio, tvrde mještani.


loading...