FOTO  Gitaristički virtuozi otvorili 43. Samoborsku glazbenu jesen

samoborska jesen

Osmero vrhunskih gitarističkih virtuoza, Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić, svojim su nastupom u župnoj crkvi svete Anastazije najavili devet dana u kojima će se ljubiteljima klasike u Samoboru predstaviti etablirana glazbena imena, ali i novi talenti u okviru 15. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, na festivalu koji ove godine nudi 13 koncertnih programa.

Samoborsku glazbenu jesen službeno je otvorilapomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske Iva Hraste Sočo istaknuvši kako je ovaj festival prepoznatljiv brend, jasnog identiteta, ne samo za Samobor i kontinentalnu Hrvatsku već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu.

- Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora ovog festivala - rekla je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Okupljenima, među kojima su bili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, dobrodošlicu je poželio umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić uz zahvalu svim umjetnicima koji su nastupili na Glazbenoj jeseni u dosadašnjim godinama, istaknuvši važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja New Note te zaključio kako je najveća vrijednost Festivala poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje.

Za svoj samoborski nastup, u izravnom prijenosu na HTV3, Guitarrismo su odabrali repertoar sastavljen od djela Antonia Vivaldija (Koncert za četiri violine i gudače u h-molu, RV 580 i Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297, Zima), Manuela de Falle, (Izbor iz baleta El Sombrero de tres Picos), Astora Piazzolle (Invierno Porteño i Buenos Aires Hora Cero, La Muerte del Ángel) Ive Josipovića (Drmeš za Pendereckog), Gorana Tudora, (Bašamar za osam gitara), Paula Belinattija (Jongo za dvije gitare) i Luigija Boccherinija (Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudače u D-duru, G. 448). U dodatku su publiku nagradili obradom Mancinijevog Pink Panthera.
Zanimljivo da ovaj fascinantni gitaristički sastav, koji se javnosti prvi put predstavio ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, ima i nekoliko snažnih poveznica sa Samoborom i festivalom - naime svi su članovi ansambla bivši studenti profesora Darka Petrinjaka iz Samobora, Petrit Çeku bio je laureat Natjecanja Ferdo Livadić, a skladba Ive Josipovića koju su izveli u večerašnjem programu napisana je svojedobno za gradski tamburaški orkestar.

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u nedjelju od 17 sati u Glazbenoj školi prvim danom Natjecanja Ferdo Livadić kad nastupaju pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić i udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni).

Pokrovitelji 43. samoborske glazbene jeseni su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.
Ulaznice za koncerte Samoborske glazbene jeseni mogu se nabaviti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Samobor i na www.ulaznice.hr. Sve informacije o festivalu dostupne su na www.samobor-festival.com.