Geni nam određuju jesmo li ljevičari ili desničari

05.08.2015

Biološki faktori utječu na političko usmjerenje, potvrdili su znanstvenici u studiji objavljenoj u utorak u britanskom časopisu Royal Society.

Richarda P. Ebsteina sa sveučilišta u Singapuru i njegove kolege zanimalo je postoji li biološki uzrok našem izboru lijevih ili desnih, konzervativaca ili liberala.Većina naših osobina, kao što su boja koža, visina, neke bolesti, ovise o našim genima.

Ebstein je s kolegama proučavao genom 1.771 studenta svog sveučilišta koji pripadaju etničkoj skupini Han, glavnoj u Kini. Objavio je da su dobili dokaze o vezi između jedne genetske varijante i političkih ideja.

Po njima, gen DRD4 koji igra ulogu u prijenosu dopamina mogao bi utjecati na naš politički izbor, posebno kod žena.Desetci ranijih studija potvrdili su usku vezu između političkog mišljenja i karakternih osobina.

Tako konzervativci vole red i strukturirani život, koherentniji su u načinu na koji donose odluke. Liberali pokazuju bolje snalaženje u nejasnim i kompleksnim situacijama, i lakše se prilagođavaju neočekivanim okolnostima./HMS/

loading...