FOTO/VIDEO  Frane Selak: Najsretniji 'nesretnik' na svijetu

Frano Selak, najsretniji nesretnik
Frano Selak , dubrovački gospar, profesor glazbe iz obitelji čuvenoga glazbenika koji umirovljeničke dane provodi u Petrinji, u svom je životu imao mnogo nesreća, ali u svakoj od njih i mnogo sreće. Preživio je nevjerojatne nesreće poput pada zrakoplova, kad se sa 600 metara strmoglavio u plast sijena. Sve je to preživio, a u znak zahvalnosti sagradio je u dvorištu kapelicu pod zavjetom Bezgrešnom začeću Marijinom.
U siječnju 1962.godine motorni vlak Sarajevo - Dubrovnik kojim se vozio sletio je noću po kiši i grmljavini u Neretvu.
- Bilo je to kod Grabovice. Čim smo se zaustavili, šakom i laktom sam razbio prozor i suputnicu, majku tadašnjeg predsjednika općine Ston, pripremio sam za izlazak. Držao sam je za ruku, zagnjurili smo i isplivali. Netko nam je pružio ruku, izvukli smo se oboje, a epilog nesreće bio je 17 žrtava, čija su tijela pronađena kod Metkovića - nastavlja prof. Selak.
Godinu dana kasnije doživio je još gore iskušenje. Poletio je avionom iz Zagreba prema Grobničkom polju u posjet majci.
- Prvi put sam letio (i zadnji), očajno sam se plašio. Krenuo sam prema repu i razgovarao s domaćicom letjelice. Tad sam čuo tresak. Stjuardesa i ja smo ispali iz zrakoplova. Probudio sam se nakon tri dana u Zagrebu i doznao da sam se strmoglavio u plast sijena. Stjuardesa je također preživjela, odjeća joj se zakačila za krošnju u koju je uletjela - kaže Selak i dodaje kako je bilo nekoliko prometnih nesreća, od zapaljenja automobila do nesreće u kojoj ga je, u Škodi, na serpentinama iznad Karlobaga udario Unproforov kamion.
Srećom, nije bio vezan i ispao je kroz suvozačevo staklo te ostao živ. Zaustavio se kraj bora, a Škoda je odletjela u provaliju duboku 150 metara i eksplodirala. Slomio je tri rebra i iščašio kuk te proveo u bolnici oko tri mjeseca.

MAJKA GA RODILA U BARCI NA MORU
Sreće u nesrećama Franu Selaka počele su pratiti i prije nego što se rodio.
- Mamu su u barci uhvatili trudovi u 7. mjesecu trudnoće i tati nije preostalo ništa drugo nego da je porodi. Nožem je presjekao pupkovinu i oprao me u moru - kazuje profesor. Ne računajući kratkotrajnu sljepoću koja je nestala nakon što se majka zavjetovala svetoj Tereziji i druge "manje" opasnosti, u životnoj pogibelji bio je mnogo puta.

ISPAO IZ VLAKA Grabovica 1962.
Motorni vlak Sarajevo - Dubrovnik sletio je u Neretvu. Selak je laktom razbio prozor, izvukao sebe i suputnicu iz vagona te isplivao iz rijeke. U nesreći je poginulo 17 ljudi.

PAO IZ AVIONA Gorski kotar 1963.
Na zrakoplovu kojim je letio iz Zagreba ka Grobničkom polju pogreškom su se otvorila vrata za izlaz u slučaju opasnosti. Ispao je i padao 600 metara te završio u plastu sijena.

SLETIO BUSOM Bosna 1966.
Autobus kojim je putovao u Split izletio je s ceste i pao u rijeku Bosnu. Četvero putnika je poginulo, a Frano je preživio samo s ogrebotinama i šokom. Tada su ga nezgode još šokirale.

IZLETIO IZ VOZILA Karlobag 1966.
Na serpentinama kraj Karlobaga u njegovu je Škodu udario Unproforov kamion. Nije bio vezan i izletio je kroz suvozačevo staklo, a automobil je završio u 150 metara dubokoj provaliji, gdje je eksplodirao.

(Ne)sretnik Frane osvojio je 7 milijuna kn na lotu:
 Činjenica jest da je Selak sam još prošle godine, kad je u Hrvatskoj vladala Loto groznica, kazao kako mu od silnog bogatstva koje je osvojio na lotu "nije ostalo ni 10 eura".