Filipini ukinuli obvezu nošenja cipela na petu na poslu

Novac, trošiti, stvari, štikle, nositi, štikle, trik, bol, filipini, visoke potpetice, zabrana, žene

Pozivajući se na zdravstvena i sigurnosna pitanja, filipinske su vlasti objavile da tvrtke više ne smiju prisiljavati zaposlenice da na posao dolaze i borave u cipelama s visokim potpeticama, nakon što su četiri žene uložile žalbu sindikatu koji je problem prenio nadležnim vlastima.

Početkom mjeseca vlasti i sindikat su izvijestili da će odluka službeno stupiti na snagu 29. rujna.

'Ovo je dobro', rekao je Alan Tanjusay iz udruge filipinskih sindikata. 'Odluka je značajna jer omogućuje da se žene poštede seksističke politike', kazao je.

Smatra da su Filipini prva zemlja nakon kanadske Britanske Kolumbije koja je sličnu zabranu uvela još u travnju. Tanjusay je podsjetio da se odredba o obveznim cipelama s visokim potpeticama za žene na radnim mjestima primjenjivala u cijeloj zemlji, osobito u restoranima, zračnim kompanijama, hotelima, trgovinama...

Oko milijun filipinskih prodavačica imat će veliku korist od ove odluke, kaže Tanjusay. U skladu s odlukom tvrtke zaposlenicama moraju dopustiti nošenje praktične i udobne obuće te ih ne smiju prisiljavati da obuju cipele s potpeticom višom od 2,5 centimetra.

Izvor: tportal.hr