FOTO  Festival iseljenih Hrvata u Zagrebu

festival

Na nadolazećem festivalu sudjelovati će 18 folklornih skupina iz SAD-a, koji će svoj nastup i svečani koncert započeti u 13 sati. Tradicionalno, ovom festivalu nazočit će visoki gosti iz političkog i javnog života, prijatelji HBZ- e, kao i mnogobrojni članovi folklornih skupina iz Zagreba i okolice.

Ovaj festival sedmi je po redu koji u suradnji s gradom Zagrebom organizira Hrvatska matica iseljenika. U Zagreb dolazi 1200 sudionika te još toliko članova obitelji i pratnje. Poseban je to način povezivanja s domovinom ali i veliki iskorak za promociju Hrvatske i našeg turizma, jer upravo su iseljeni Hrvati naši najbolji promotori.

52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.  Na Festival dolaze glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo, glavni potpredsjednik Franjo Bertović, glavna tajnica i rizničarka Bernadette Luketich Sikaras i 2. potpredsjednik Michael Ricci. (za biografije  https://croatianfraternalunion.org)

Hrvatska bratska zajednica u Americi (Croatian Fraternal Union of America), najstarija i najbrojnija hrvatska organizacija u iseljeništvu, povjerila je Hrvatskoj matici iseljenika organizaciju svog tradicionalnog 52. tamburaškog festivala mladih HBZ-a. Daleko od domovine, HBZ veliki trud ulaže u održavanju hrvatskog identiteta među svojim mladim članovima. Nastupom u Zagrebu na poseban način iskazuje se zahvalnost hrvatski iseljenicima svih generacija što njegujući hrvatske tradicijske vrednote održavanju svoj nacionalni identitet. U Ameriku u kojoj žive, vrate s lijepim uspomenama, novim prijateljstvima i još ponosniji na svoje korijene i domovinu iz koje su potekli. 

O Hrvatskoj bratskoj zajednici

Na festival ove godine, po sedmi put u organizaciji HMI, posljednjeg tjedna u lipnju stiže više od tisuću i petsto sudionika i gostiju iz Amerike i Kanade

Uzbuđenje i veselje ovladalo je mnogobrojnom djecom i roditeljima, ovdje u Americi, još prije godinu dana, kad je Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice donijela odluku da se 52. Tamburaški festival mladeži održi u prelijepoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu. San je djece i roditelja da posjete domovinu svojih predaka i da na festivalskoj pozornici pokažu svoje umijeće te ljubav prema folklornoj i tamburaškoj baštini. 
Sve je započelo prije pola stoljeća u Dječjem domu u Des Plainesu, u saveznoj američkoj državi Illinois, gdje je održan prvi Omladinski festival HBZ-a 1967. Dječji dom ili sirotište osnovano je poslije Prvog svjetskog rata da bi se zbrinula djeca koja su izgubili roditelje u ratu. Kad su ta ratna siročad završila svoje školovanje i postala samohrana, izbio je Drugi svjetski rat te je Hrvatska bratska zajednica odlučila da Dječji dom ostane i dalje otvoren, te da brine o novom valu djece koja su pristizala tijekom tih ratnih godina. 
U domu su djeca, osim skrbi, stjecala i školsku te drugu naobrazbu kroz kulturno-zabavne aktivnosti te upoznavala programe i ciljeve fraternalizma, kako bi jednog dana postali dobri članovi Zajednice. Dom je imao pjevački zbor a kasnije i tamburaški s kojim su nastupali diljem Amerike. Dvoje djece iz Des Plainesa, John Gornik i Joseph Kirasich, i danas su odlični tamburaši te učitelji glazbe. 

Festival je 1966. utemeljila skupina fraternalističkih aktivista na čelu s izvrsnim vođom i vizionarom Bernardom M. Luketichem, kasnije predsjednikom Zajednice. U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća bio je osjetan zamah tamburaške i hrvatske narodne baštine koja se širila diljem američkog kontinenta, pa je sazrela ideja da se ona prikaže na jednom mjestu. Stvorena je prilika da se djeci i roditeljima,  članovima Zajednice, omogući jednom godišnje festivalska priredba, na kojoj bi se pokazala sva dostignuća djece u tamburaškim i folklornim zborovima, u kojima su djelovali.

Iako festival mladeži nije natjecateljskog karaktera, ipak izbor programa i koreografije, te uvježbavanja i probe traju dugo na najvišoj razini odgovornosti. Narodne nošnje su poglavlje za sebe. I one se proučavaju, šivaju i pripremaju za nastup. Pripreme za festival su dugotrajne i u njima sudjeluju djeca i odrasli. Festivalske priredbe usto formiraju mnoge talentirane glazbenike, plesače i pjevače, koji kasnije dolaze na čelne funkcije te svoju naobrazbu i umijeće prenose na nove naraštaje. 

Festival mladeži HBZ-a se svake godine seli iz grada u grad. Ove godine Tamburaški festival mladeži Kulturne federacije HBZ-a stiže u Zagreb. I to po sedmi puta od svog postanka. Održat će se u KD Vatroslava Lisinskog u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

U zračnu luku Dr. Franjo Tuđman gosti će početi pristizati posljednjeg tjedna u lipnju. I to njih nešto više od tisuću i petsto! Svečani koncert za goste iz Amerike Zagrebački folklorni ansambl održat će 29. lipnja u Lisinskom.

52. Tamburaški festivala mladeži Zajednice započet će 30. lipnja u 13 sati. Na pozornicu će se popeti sva djeca sudionici festivala te pod dirigentskom palicom gostujućeg dirigenta Marije (Krpan) Kuren iz Steeltona (PA) izvesti državne himne i tri odabrane tamburaške kompozicije. Potom će se 12-minutnom izvedbom svoj program predstaviti 17 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i jedno iz domovine Hrvatske - KUD Sveti Juraj iz Zagorja pokraj Ogulina.

U nedjelju, 1. srpnja u 11:30 sudionici festivala prisustvovat će tamburaškoj misi u Zagrebačkoj katedrali. Potom je planiran odlazak u 'Bunčić klet' te poslijepodnevna zabava i druženje. U ponedjeljak, 2. srpnja zborovi odlaze na turneje po Hrvatskoj.

Tekst: Franjo Bertović