Fenomen u malom bosanskom mjestu: 13 parova blizanaca u jednoj ulici

uvac, blizanci, fenomen

.U posljednjih nekoliko godina ta vijest pronijela se trinaest puta. Brojke prerastaju u fenomen tek ako se zna da je Uvac naselje sa sedamdesetak kuća, da su svi blizanci rođeni maltene u jednoj ulici.

Da li je u pitanju genetika? Ili vjetrovi koji nanose darežljive rode na odžake uvačkih kuća? Možda neki poseban dar ovdašnjih žena da na svijet donose odjednom po dvije bebe, ili nesvakidašnji talenat njihovih muževa .. - Kao mali zapamtio sam da je još u prvoj polovini prošlog vijeka ovdje živjelo nekoliko parova blizanaca. Tu tradiciju prije četrdesetak godina nastavili su braća Nenad i Predrag Tripković, sada najstarije uvačke dvojke.

Prošlo je prilično vremena dok Lučići nisu dobili sina Milivoja i kćer Milenu koji su nastavili tradiciju blizanaca. A onda, početkom ovog stoljeća krenula je prava ekspanzija, pa se maleni Uvac može pohvaliti da sada ima trinaest parova blizanaca - priča Slobodan Miković, otac četvoro djece od kojih su dvoje u razmaku od par minuta izašli iz majčinog trbuha, piše Blic. O tajni Uvca preksinoć je, u jednoj lokalnoj kavani, u šali raspravljao "muški savjet" ovog mjestašca.

U nazočnosti "Blica" vijećali su zubar, kamenorezac, vozač, mehaničar ... Svi sa istom diplomom - majstora da začnu blizance. - Izgleda da dok se većina muževa zanima kafanom, kockom i politikom, jedan od nas, posebno darovit, ide po kućama i sije blizance. Kunem se, ja nisam taj - otvara šeretski raspravu Slobodan Nikolić, po struci stomatolog. Tu tezu vijeće odbija, na dnevnom redu je genetika. Ta znanost, uvjeren je Slobodanov rođak Aleksandar Nikolić, djelomično krije fenomen Uvca.

- Slobodan, Miodrag, naš rođak, i ja djeca smo od tri brata. Sva trojica smo rođeni u istom danu i svi imamo po blizance. Miodrag i Slobodan imaju po dva dječaka, a ja dječaka i djevojčicu - priča Aleksandar Nikolić, nositelj neslužbene titule prvog tate Uvca, jer uz blizance ima još dvije kćerke i sina. - Nema to veze sa genetikom! Evo ti ga Jagoš Prijović, doseljenik, ni sa kim nije u rodnoj vezi ovdje, pa i on ima blizance - čula se replika.

Bilo kako bilo, živjeli, samo neka se djeca rađaju, da ih je što više, nazdraviš Uvčani. A imaju i razlog u čije zdravlje da čaše dižu visoko. Ne samo da slave blizance, već i ostalu mladež - najmanje sedamdesetoro djece do petnaest godina starosti živi u ovom pograničnom naselju.

- Čim rodilja na svijet donese dvojke, ginekolozi u Priboju prvo porodilju pitaju da li je iz Uvca. Ne znam da li je genetika, ali ako jeste ona u našoj obitelji vuče sa moje strane. Moje dvije tetke, očeve sestre Milica i Marica, također su blizakinje - priča Slađana Miković koja je poslije Alekse (8) i Dimitrija (6), prije četiri godine u jednom danu na svijet donijela Milicu i Mihaila.