FOTO/VIDEO  Fascinantan projekt: Veluwemeer Aquaduct

Veluwemeer Aquaduct, nizozmska
Danas preko tri metra dubokog mosta prolazi na tisuće automobila dnevno. Brodovi nesmetano plove iznad ceste, a nisu zaboravljeni ni pješaci.

Čuveni Veluwemeer Aquaduct most u Nizozemskoj izgrađen 2002. ne prestaje fascinirati svijet svojom inženjerskom konstrukcijom.

Stvoren da spaja jedan umjetni nizozemski otok s kopnom, prvo se raspravljalo da se na tom dijelu napravi podvodni tunel i običan podvožnjak. Nakon što su arhitekti shvatili da bi taj poduhvat bio preskup i predugo bi trebalo za njihovu realizaciju, tu su ideju odbacili.
Nekako se moralo osigurati da promet automobila i trajekata između obale i otoka teće nesmetano, bez gužve i ograničenja.Tada im je sinula genijalna ideja - izgrađen je most, točnije podvožnjak dug 25 i širok 19 metara, a danas preko tri metra dubokog mosta prolazi na tisuće automobila dnevno. Brodovi nesmetano plove iznad ceste, a nisu zaboravljeni ni pješaci.Iako se prvotno činilo da će se ovaj projekt protiviti zakonima fizike, to se nije dogodilo, ali i dalje je fascinantna činjenica da automobili voze po cesti IZNAD kojeg plove brodovi.