Facebook sam briše loše stvari iz pregleda godine

facebook
Foto podsjetnik na vašu Facebook godinu vole mnogi korisnici i rado ga dijele s prijateljima.

No, neki su primijetili i da najveća društvena mreža dosta selektivno bira ponuđene fotografije u tom godišnjem servisu. Čini se da Facebook koristi vještačku inteligenciju kako bi korisnicima ponudio samo pozitivne trenutke iz tekuće godine.

Zapravo, još više se algoritmi "koncentriraju" izostaviti negativne trenutke i teške događaje poput smrti u obitelji ili događaje povezane s bivšim supružnicima ili osobama koje su u međuvremenu blokirane s profila korisnika.

Također, imate i mogućnost sami zamijeniti neku od 10 ponuđenih fotografija u pregledu.

Facebook je zapravo naučio lekciju od lani, kada se našao na udaru kritika jer je jedan otac u svom pregledu dobio i fotografiju kćerke koja mu je preminula te godine, dok su okolne fotografije bile - slavljeničke.

Ove godine htjeli su izbjeći takve događaje pod svaku cijenu.

- Uvažili smo reakcije korisnika da trebamo bolji odabir fotografija i da to budu fotografije u kojima korisnici najviše uživaju. Također, da olakšamo korisnicima da sami editiraju fotografije u Godišnjem pregledu. Uključili smo niz jedinstvenih filtara u pregled kako bismo smanjili mogućnost da se unutra nađe neka fotografiju koju ne želite - poručili su iz Facebooka.

Ti filtri koriste se i u Facebookov foto servisu na Na današnji dan (On this day). U njima nećete vidjeti tagirane osobe koje nisu više aktivne u vašem životu poput bivših ljubavi ili osoba koje nisu više na vašoj listi prijatelja.