Evo zbog čega su omiljeni crtani junaci baš žute boje

simsoni

Ovo su glavni razlozi zbog čega su se stvaratelji ovih crtanih likova odlučili baš za ovu boju: Prvi razlog je teorija boja, sa kontrastima boje prema boji, svjetlo - tamno, toplo - hladno.

Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto - crveno - plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Također, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni.

Dvije svjetlosti obojene komplementarnim bojama pomješane daju bijelu svjetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomješane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su: žuto - ljubičasto, žutonarandžasto - plavoljubičasto, narandžasto - plavo, crvenonarandžasto - plavozeleno, crveno - zeleno, crvenoljubičasto - žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja. Ona se koristi u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje - crvene zelene i plave. Mješanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model mješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara sa plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.