Evo zašto se ne smiju ubijati ose

ose
Neugodni opnokrilci gnijezde se na tavanima, u kutijama roleta, zapuštenim vikendicama, čak i poštanskim sandučićima i siju strah, zbog čega, prema riječima Snježane Štruklec iz MS Deratizacije, na području Zagreba i okolice interveniraju najmanje jednom dnevno.

No ne morate li, ne dirajte ih ili ih jednostavno premjestite u prirodu, savjetuju stručnjaci, jer iako ih prati zao glas, ni osama, a ni stršljenima nije misija ubadanje ljudi. Ti predatorski opnokrilci jednostavno su ovisni o ugljikohidratima - o slatkom koje će, na užas pčelara, potražiti i u mednim košnicama, u vrtovima i okućnicama, a i u sokovima i marmeladama na stolovima građana. Prenosi Večernji list.

Prema riječima prof. Mladena Kučinića iz Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, kao i ostalim životinjama, i osama su zanimljivi gradovi gdje nalaze puno hrane. Ne može se reći da su korisne kao pčele s obzirom na to da neznatno sudjeluju u oprašivanju, ali ni da su štetne jer neke od njih, poput osa najeznica, uspješno suzbijaju nametnike u vrtovima i na poljoprivrednim kulturama.

- Sve vrste u prirodi doprinose ravnoteži u ekosustavu, kaže prof. Kučinić, pa ose ne treba nepotrebno ubijati.